Психиатърка източи половин милион лева от Здравната каса в Пловдив

Икономическа полиция, ДАНС и Прокуратурата разбиха днес в Пловдив канал за източване на на пари от НЗОК, с което са нанесени щети в размер над половин милион лева. Това каза Районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев на съвместен брифинг с директора на ОД МВР старши комисар Йордан Рогачев.

Задържан е лекар психиатър, който чрез лични лекари от Пловдив, Първомай, Кричим, Карлово и други общини е поставял фалшива диагноза „Параноидна шизофрения“. Измамата се е извършвала чрез неистински документи. В схемата са вкарани 52 пациенти, които нямат нищо общо със заболяването, като част от тях дори не живеят в България. По думите на Грошев са изписвани три вида лекарства, като една ампула струва между 700 и 900 лева. Медикаментите се получавали от няколко аптеки чрез поставени лица, след което се продавали на черния пазар.

Психиатърката е работила със Здравна каса и чрез различни схеми я е източила с над половин милион лева.

Тя е манипулирала документи за болни от параноидна шизофрения хора, чиито лекарства – една ампула, струва между 700 и 900 лева. Медикаментите са 3 вида и се водят депо препарати. Те са с отложено действие, като една ампула се бие на 15 или на 30 дни.

Тези скъпи лекарства се изписват с протокол от Здравна каса от лекар-специалист. След като бъдат одобрени от Регионалната здравна каса, те се пращат и за такова одоборение и в НЗОК.

Проверени са 5 адреса в Пловдив, Кричим, Първомай, баташкото село Фотиново и карловсково село Карнаре.

По време на разследването са намерени и иззети около 380 броя протоколи, множество амбулаторни листове, 40 рецептурни книжки, лекарски печати и др. Все още не е ясно дали лекарката работи на частна практика или в психодиспансера в Пловдив.

Тя е изписвала рецепти на хора, които изобщо нямат никакви психични заболявания. Установено е, че е изписвала медикаменти на 52 души, които само по документи се нуждаят от тези 3 вида ампули.

 

 


image0 (9K)