Психари ли са любителите на селфита?

Всички имаме поне един приятел, чийто профил в Instagram и Facebook изобилства от селфита. Всъщност този вид снимки са дотолкова характерни за реалността, в която живеем, че вече са започнали дори да ни изглеждат като нормално явление.

[ad id=“263680″]

Според психолозите обаче, селфитата далеч не са толкова безобидни, колкото ги възприемаме и могат да имат доста негативно влияние върху менталното ни здраве. Постоянното желание за правене и качване на селфита из социалните мрежи си е съвсем реално психическо заболяване, разкрива изследване на Американската психиатрична организация. Това е вид обсесивно разстройство, което от организацията назовават с термина Selfitis.

Скорошно изследване на двама британски психолози задълбава в конкретното психологическо състояние и разграничава три степени на менталното заболяване. Чрез проучване, в което са взели участие 400 студенти от Индия, са разграничени три степени на обсесивност.

Първата е гранична и попадащите в нея все още не могат да бъдат определени като сериозно страдащи от психическото заболяване. Това са личности, които се самоснимат поне три пъти на ден, но не качват кадрите в социалните мрежи.

Втората група включва снимащи се по три пъти на ден, които обаче споделят кадрите в Instagram или Facebook профилите си.

Третата – се състои от така наречените хронични случаи. Това са хора, които качват в интернет пространството средно по шест селфита на ден. Желанието за качване на селфита в социалните мрежи е пряко свързано с нуждата от одобрение, влияе се от нивото на самочувствие и е инструмент, който човек несъзнателно използва, за да се сближи с определен кръг от хора, показва още проучването.

[ad id=“218001″]

Изводите, до които достигат британските учени, както и мнението, че правенето и качването на селфита си е вид психическо заболяване, обаче не са приети от всички медици.

„Не съществува такова нещо като Selfitis и не може просто така да се измислят заболявания“, категоричен е Марк Сатлър, говорител на Кралския колеж по психиатрия.

„Погрешно е да се обобщава с една единствена дума цял низ от сложни и различни по същността си модели на човешко поведение. Това е опасно“, допълва той.

Независимо дали правенето на селфи е официално психическо заболяване или не, е факт, че това е една от маниите на модерния човек, която отдавна е нещо повече от безобидно увлечение. Припомняме, че през последните години редица хора загубиха живота си именно в опит да си направят селфи достатъчно ефектно, че да спечели одобрението и възхищението на онлайн приятелите им.

[ad id=“218548″]

Само преди броени месеци лондончани бяха шокирани от новината за тяхна съгражданка починала, падайки от прозорец, докато се опитва да си направи селфи. Неотдавна рускиня влезе в новините с поредната опасна снимка за социалните мрежи. За да събере харесвания в Instagram, 23-годишната красавица Виктория Одинцова, известна като „най-хубавото нещо в Русия след водката“, „полетя“ от небостъргач в Дубай, който е най-високият в света. Красавицата увисна от сградата без предпазни въжета, а единствено държана за ръка от рус красавец.

Само миг невнимание и красивата брюнетка можеше да остане в историята като част от криминалната хроника на Обединените арабски емирства – факт, който накара хилядите фенове в социалната мрежа да се запитат „Струва ли си рискът за няколко лайка в Instagram?“.

Оказва се, че само за една година повече хора са загинали, докато са се опитвали да си направят селфи, отколкото от нападения от акули. Преди време 19-годишен младеж от американския град Хюстън се простреля смъртоносно при опит да си направи селфи с пистолет. 66-годишен японски турист пък почина, след като падна по стълби в опит да си направи селфи в Тадж Махал. Жителка на Мисисипи пък беше намушкана от бизон, докато се опитвала да си направи селфи с животното в Националния парк Йелоустоун. По нелеп начин загуби живота си и 18-годишна румънка. Тя загина, ударена от 27 000 волта, докато си правеше селфи на покрива на влак.

[ad id=“236480″]

Модата на екстремните селфита не подмина и България. От месеци насам разтревожени родители алармират, че тийнейджъри в София се снимат на всевъзможни опасни локации, само за да съберат няколко лайка повече.

woman.bg


image0 (9K)