Прясна или суха мая – какви са свойствата на маята?

Маята – биологичен продукт от концентрирана маса от дрожди от вида Saccharomyces cerevisiae.

По своя вид маята може да бъде хмелова, нахутова, бобова, по предназначение – хлебна – за хлебни изделия, бирена – за пиво и фармацевтични цели. Днес в магазините можем да открием прясна мая на кубчета и суха, инстантна, която се предлага в пакетчета.

Много хора погрешно смятат, че прясната мая е “жива”, а сухата не. Всъщност и двата вида мая са „живи” от гледна точка на това, че по същество са смес от дрожди, които се активизират, за да помогнат на тестото да втаса. Разликата между двата вида е в начина да употреба.

Прясната мая се разтваря в малко топла вода, в която е добавена захар. Всичко се разбърква до пълното разтваряне на маята, след което се оставя на топло, за да „шупне”, сухата мая се прибавя направо към брашното и чак когато се получи тесто, то се оставя да набъбва.

Според доста специалисти дрождите в маята действат на плазмените мембрани в клетките на организма. Те увеличават тяхната проницаемост към патогенни микроорганизми и вируси. Под въздействието на термофилните дрожди се нарушава дейността на всички органи на храносмилането: стомах, задстомашна жлеза, жлъчка, черния дроб и червата.

Ако човек злоупотребява с консумацията на кулинарни продукти, съдържащи хлебни дрожди и киселинообразуващи храни, тогава стомахът не може дълго да се противопоставя на това. Това изгаряне на стените на клетките може да доведе до образуването на гастрит и камъни в бъбреците.


image0 (9K)