Процесът срещу президента на САЩ Доналд Тръмп започва по същество

Във Вашингтон ще бъде даден ход на процеса по импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп.

След като миналата седмица в Сената бяха внесени обвиненията, днес сенаторите ще обсъждат резолюция за правилата на процеса. Тръмп е обвинен в злоупотреба с власт и възпрепятстване на работата на Конгреса.

От днес започват исторически заседания по третия импийчмънт на американски президент. Сенаторите ще влязат в ролята на мълчаливи съдебни заседатели, който ще спазват строги правила на поведение. Те трябва безпристрастно да решат – дали при разговора си украинския президент през лятото Тръмп е оказал натиск за лични облаги и дали е попречил на последвалото разследване. Най-важното решение, което сенаторите трябва да приемат е – ако тези обвинения се окажат валидни, ще станат ли причина за отстраняване от поста.

Привърженици на Тръмп казват, че той е в процедура по импийчмънт за неща, които не са се случили. Неговите опоненти обаче смятат, че при същите обстоятелства обикновен съд би издал за минути присъда „виновен“.

Самият президент настоява, че не е нарушил законите. Той заклеймява процеса като „лов на вещици.“

Необходимо е мнозинство от 2/3 в Сената, за да бъде отстранен Тръмп. Той е убеден, че сенаторите от  Републиканската партия, които имат мнозинство, ще му помогнат.


image0 (9K)