Проф. Чорбанов: Прекаралите K-19 имат много по-добър имунитет, отколкото дава ваксината

$Все още никой не може да каже колко продължителен ще е имунитетът, който изграждат ваксините срещу коронавируса.$ Това каза пред БНР проф. Андрей Чорбанов от Института по микробиология към БАН.

Според него до края на годината у нас може да бъдат ваксинирани малко над 2 милиона души. Проф. Чорбанов подчерта, че имунизацията в нашата страна се е забавила и напомни, че България е на последно място по брой ваксинирани в Европейския съюз.

„Темпът на ваксинация зависи от броя ваксини и от организацията. В глобален план има недостиг на ваксини. По повод това колко ваксини са осигурени мога да кажа, че за разлика от ЕК, която е сключила базови договори с производителите, всички останали държави сключват индивидуални договори. Т.е, ако предложат по-добра цена, ще получат повече ваксини. Израел например предложи цена от 30 долара на доза, а цената, договорена от Еврокомисията, е 16 долара за доза“, коментира проф. Чорбанов.

На въпрос трябва ли хората, които са преболедували COVID-19, да се ваксинират, Чорбанов отговори по следния начин: „Хората, които са прекарали заболяването, са изградили много по-добър имунитет, отколкото осигуряват ваксините, така че тези хора би следвало да се замислят дали искат да се ваксинират или не. Едва ли ще им стане нещо, ако решат да се ваксинират.“

„Разработката на българската ваксина срещу коронавирус е в много напреднала фаза, като до една седмица ще започват изпитванията върху животни. Българските власти не проявяват интерес към нашата ваксина. Възможно е Франция или Китай да осигурят финансирането за нейното производство“, заяви още Андрей Чорбанов.

 


image0 (9K)