Проф. Чорбанов: Който е платил най-много за ваксините, той ги получава приоритетно

Имунологът проф. Андрей Чорбанов: „Производителят предоставя продукта си първо на тези, които са платили най-много за него. Форма на справедливост ще има и крайното количество ваксини са разпределени за всички. Не е сигурно обаче, че получаваме абсолютно пропорционалния брой ваксини, които получават Франция и Германия.

Израел например дава по 30 долара. Това е причината ваксината да не достига към този момент“.

Това заяви в студиото на „Здравей, България“ имунологът.

Той добави, че доста арабски държави също са закупили ваксини на по-високи цени и ще получат количествата приоритетно.

„Производителите на каквото и да е не работят за спасение. Който им предложи най-висока цена – ще получи продуктите най-бързо“, добави проф. Чорбанов.

Относно ваксинацията у нас

„Ваксинирането на 20 хиляди души дневно би било едно много голямо предизвикателство за здравната система в България. Към този момент такова нещо никога не се е случвало в страната ни. Едно такова действие предполага перфектна логистика, съобразена с качествата на отделните ваксини“, каза специалистът.

Той добавя, че България ще има своя собствена ваксина.

„Ние ще представим краен продукт, който може да бъде тестван на хора. Тогава ще е нужен ресурс за клиничните изследвания. Става дума за 10-15 милиона лева. Всяка една такава инвестиция би била разбираема. Към този момент обаче на пазара ще има много ваксини“, каза Чорбанов.


image0 (9K)