Проф. Христова: Грипната вълна ще е по-слаба тази година

„Имунитетът не идва веднага след поставянето на ваксината. Необходими са няколко седмици, за да укрепне организма. След поставянето на първата доза – първата седмица организмът е много слаб, втората укрепва. След втората доза е същото и необходимо да се изчака трета седмица, за да се изгради имунитет. В периода между двете дози, определени човек може да се зарази.“ Това заяви проф. д-р Ива Христова.

Тя е категорична, че е най-добре да не се смесват два вида ваксини. „Трябва да се следва протокола, защото той е изпитан, проверен и е дал най-добри резултати. Същото се отнася и за периода между две ваксини – той трябва да е две седмици“, заяви Христова пред Нова телевизия.

Тя коментира и мутацията на вируса. „Вирусът ще мутира непрекъснато, аз не знам защо се преекспонира толкова тази мутация от Великобритания. Има намерена сходна от ЮАР, но за нея не се говори. Всички мутации дават повече възможност за навлизане на вируса по-лесно в нашия организъм, но те по-никакъв начин не предизвикват по-тежко боледуване“, каза професорът.

По думите й има две групи мутации – тези, които дават малко предимство на вируса и такива, които дават голямо.

„Очаква се грипната вълна тази година да бъде много по-слаба заради мерките срещу коронавируса“, обясни проф. Христова.

 


image0 (9K)