Проф. Тодор Кантаржиев: Коронавирусът умира много бързо от спирт

От контакт 90 на сто от хората се разболяват от коронавирус, като до третия ден човек може да не е болен, но да го разпространява. „Още не се знае начинът на разпространение, колко трябва да е близък контактът. Коронавирусът е много податлив на дезинфектанти. Умира много бързо от спирт“, обясни в сутрешния блок на БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите му, младите не боледуват тежко, но разпространяват вируса. По-възрастните хора боледуват тежко. За да се установи болестта трябва да се вземе материал, който да се съхранява на температура от 4 градуса.

Пробите за коронавирус и на семейството в хасковската болница, за което имаше съмнения за болестта, и на мъжа, който пристигна на Летище Варна със симптоми на грип, са отрицателни. Мерките за неразпространение на вируса у нас обаче остават засилени. „Министерството за първи път от четирите заплахи, които съм преживявал, сега в момента брилянтно взима организационни мерки“, каза проф. Тодор Кантарджиев.

Професорът определи като „брилянтна“ работата на здравното министерство. Те са пуснали и инструкции какво трябва да правят болниците. Той препоръча да се следи сайта на министерството. Там се дават последите инструкции на СЗО.

„Нещата динамично се променят, получават се нови знания за този вирус, за неговия начин на предаване, инкубационен период и ние за това всеки ден ги качваме на сайта с промените“, каза експертът.

Относно грипната обстановка в страната проф. Кантарджиев обясни, че случаите на заболелите са се увеличили. По негови думи пикът е тази седмица.

Досега са боледували децата от пет до 14-годишна възраст. Последната седмица са боледували децата до петгодишна възраст. Грипната инфекция се е изместила в ранна детска възраст.

 


image0 (9K)