Проф. Тодор Кантараджиев: Кой ви каза, че всичко е свършило?!

„Няма хаос с разликата на числата за заболелите от коронавирус. 101 дни данните се събираха по телефон и факс, сега се въведе електронна система, която откри грешки на предишната система, които никой не искаше да скрие. Преди казваха, че нарочно сме увеличавали броя на починалите, а сега се оказа, че 12 смъртни случая не са били вписани.“ Това каза зам.-шефът на Националния оперативен щаб и директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Тодор Кантарджиев пред БНТ.

Той е категоричен, че никой от Щаба не е карал хората да пишат, че пациентите са починали от коронавирус.

„Още през март казахме, че пикът ще е средата на април, слава Богу адът не беше в цялата страна, а в някои болници, които сериозно намалиха капацитета си. Кой ви каза, че всичко е свършило, просто се появиха някои положителни тенденции“, обясни проф. Кантарджиев.

В момента у нас 10 души заразяват от 8 до 5 човека.

„Вървим надолу с разпространението на инфекцията, но всяко отпускане може доведе до огнища. Разчитаме на съзнанието на българския народ, че въпреки отпадането на мерките, хората ще имат дезинфектант в джоба, ще си мият ръцете и няма да се струпват на едно място“, отбеляза той.

Проф. Кантарджиев съобщи още, че генетичен анализ на коронавируса ще бъде направен у нас, като за целта ще се изследват 100 души, преминали през инфекцията.

„Ще проучим генетиката на вирусите, които циркулират у нас. Така ще видим колко са различни вирусите, които си внесохме от курортите на Австрия и Италия в началото на епидемията и последните случаи, които доказахме при руски граждани. Ще ги сравним и това мисля че ще стане до края на този месец“, каза още Кантарджиев.

По думите му вирусът мутира така че да стане по-лесно прилепчив и да заразява повече хора. „Това е философията на природата на вируса, които иска дълго време да живее в заразения организъм“, поясни професорът.

„Истината за това каква част от населението на България е била в контакт с вируса, може би, ще имаме след една седмица, благодарение на едно проучване , което от месец се организира в Пловдив. То е за доказване на антитела и то с метод, който е сигурен.С този метод ще бъдат изследвани хора, подбрани на случаен принцип. Над проекта работят от Медицинския университет в Пловдив, РЗИ и специалисти от Националния център по заразни и паразитни болници. Така че имаме сигурни данни за една област, което не е много засегната. Оттам можем да правим изводи“, отбеляза Кантарджиев.

„Днес има 107 нови случая само в град Скопие, общо 170 души в Република Македония. Мюсюлманските празници седят в основата на новите огнища в съседната страна. Новата вълна на заразата е резултат от неспазването на мерките. „Оказва се, че мюсюлманските празници в Македония са довели до събирането на много хора и там са се получили огнища на разпространението на инфекцията. Когато предстояха тези празници у нас, главният мюфтия на Република България се срещна с премиера Бойко Борисов и каза, че няма да събират хората в джамиите. Това беше идеално решение“, отбеляза проф. Тодор Кандарджиев.

„Много хора ще посетят гробищните паркове днес заради Черешива задушница и трябва да внимават за кърлежи“, предупреди още той.

„Ако паразитът бъде свален до 12 часа от запиването си, няма да ви зарази. Ако това се случи, и възрастни и деца, трябва да вземат антибиотик, предписан от лекар, за да се намалят възможностите за заразяване“, подчерта още професорът.


image0 (9K)