Проф. Радка Аргирова: Всеки четвърти тестван е с К-10

„Лятото идваха да се изследват хора, които пътуват, сега вече идват хора със симптоми. Доста хора обаче, които имат симптоми, не се изследват за коронавирус.“ Това каза вирусологът проф. Радка Аргирова в предаването „Денят започва Георги Любенов“ по БНТ. По думите й от 20-ина дни всеки четвърти тестван е с коронавирус. Проф. Аргирова обясни още, че коронавирусите идват от различни животни и нямат нищо общо с лабораторен произход.

Увеличи се много броят на лабораториите, при отчитането на PCR има много строги правила, място за съмнение няма там. Съмнения може да се появят, ако тестът не е взет правилно. До 3 ч. е общото време за излизане на резултатите от PCR тест. Тези проби се пускат в специална машина, там трябва да са няколко, има и контроли, посочи проф. Аргирова.

Според проф. Аргирова не трябва всички хора да бъдат подлагани на PCR тест, а трябва да се ползва антигенен тест, особено в случаите, когато тестваният влиза в болница за операция.

Работи се и в насока екипите за спешна помощ да могат да извършват такива тестове, като резултатите от тях излизат след двайсетина минути, каза още вирусологът.

 


image0 (9K)