Проф. Огнян Герджиков поиска разпускане на Правния консултаттивен съвет в парламента

Той и членовете на съвета имат „резерви към качеството на някои от приеманите от Събранието нормативни актове“ и не желаят имената им да се свързват с тях.

Проф. Огнян Герджиков, председател на Консултативния съвет по законодателството в НС, поиска ръководеният от него орган да се разпусне. По думите му неговото съществуване е безсмислено, защото на практика никой не се консултира с него.

Тази позиция е изразена в писмо на професора до председател на парламента Цвета Караянчева, която е патрон на съвета.

Герджиков подчертава, че от създаването на консултативния орган през октомври 2017 година досега депутатите са поискали от него позиция по само два законопроекта – промените в Кодекса на труда и проекта за „Административно-процесуален кодекс“ (АПК).

Писмото на професора подчертава, че той и членовете на съвета имат „резерви към качеството на някои от приеманите от Събранието нормативни актове“ и не желаят имената им да се свързват с тях.

Ето и пълния текст на писмото на Огнян Герджиков:

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

През м. октомври 2017 година към Председателя на Народното събрание беше конституиран Консултативен съвет по законодателството. До края на същата година той представи две мотивирани становища по ЗИД на Кодекса на труда, както и по проекта за Административно-процесуален кодекс.

През изтичащата 2018 г. не ни беше възложена никаква задача. Това обстоятелство ме кара да мисля, че Народното събрание повече няма нужда от този консултативен съвет. Номиналното му съществуване е безсмислено.

Ето защо е коректно той да бъде закрит. Още повече, че членовете на съвета имаме резерви към качеството на някои от приеманите от Народното събрание нормативни актове и не желаем имената ни, евентуално, да се свързват с тях.

От името на членовете на Консултативния съвет Ви моля най-учтиво, той да бъде закрит като това обстоятелство бъде публично огласено.


image0 (9K)