Проф. Никола Владов: Разочарован съм! Не сме получили нито един орган от Евротрансплант, а ние им даваме

 

– В последните 2-3 години се забелязва увеличаване на донорските ситуации и съответно на извършените трансплантации.  Листата на чакащите за орган обаче не намалява, защо?

-Не бих казал, че правим повече трансплантации. Има стациониране на ситуацията, което е недостатъчно. Не мога да бъда доволен от сегашните резултати. За България и за ВМА ще бъда доволен, ако правим над 20 трансплантации годишно.  За съжаление присаждаме черен дроб на 5 до 10 пациента на година, което е твърде малко.

– Къде виждате проблема?

-Трябва да се работи повече с координаторите по донорство, за да търсят и откриват повече донори. Екипите, които се занимават с трансплантации са добре подготвени, мотивирани, работят много качествено и в тази посока няма проблеми. Проблемът идва в организацията по търсенето и реализирането на донори.

-Това означава ли, че заради недобра организация губим донори?

-Да. България е на едно от първите места по смъртност от сърдечно-съдови и мозъчно-съдови заболявания. Това означава, че има висок процент болни с инсулт, които лежат в неврореанимации, в интензивни неврологични отделения и те са потенциални донори. Разбира се, част от тях имат сериозни съпътстващи заболявния, но една голяма група от тях са млади хора с нелекувани хипертонии, с мозъчни аневризми. Именно те са и най-подходящите донори, когато настъпи мозъчна смърт.

-Защо не получаваме органи от Евротрансплант, въпреки че от близо две години сме асоцииран член?

-Това членство по никакъв начин не ни носи дивидент. Напротив – от началото на миналата година досега сме дали достатъчно органи, а когато ние имахме нужда от черен дроб за пациент, който получи усложнения след чернодробна трансплантация и трябваше спешно да направим ретрансплантация, няколко пъти подавахме искания до Евротрансплант и нито веднъж не получихме положителен отговор. Дори и в името на това да ни стимулират да продължим да им даваме органи, трябваше да реагират и да се отзоват.  Разочарован съм от този модел на поведение, трябва нещо да се промени и да има взаимност.

-Може би агенцията по трансплантации трябва да тропне по масата?

-Не, но е въпрос на политика. Проблемът би могъл да се реши с повече разговори, срещи, ако щете дори и с по-сериозно лобиране. Сигурен съм, че ще бъда подкрепен от всички трансплантолози у нас, че не може повече да даваме органи на Евротрансплант, без да получаваме нищо.

-Калко трансплантации от началото на тази година са извършени във ВМА?

–  От януари досега сме присадили черен дроб на петима болни, като сред тях имаше и 16-годишно дете. Момчето беше с първична билярна цироза и тежка инфекция. Щастлив съм, че успяхме да го спасим. Останалите четирима пациенти също са добре, новите им органи работят, всички операции бяха успешни.

-Трансплантациите са само черешката на тортата, но във вашата клиника се извършват и много други сложни и уникални операции.

-Пътят към успешна транпслантация минава през множество други операции. ВМА е център, в който се извършва най-сложната коремна хирургия. Някои от интервенциите, които аз и екипът ми правим всеки ден дори са по-сложни технически от присаждането на черен дроб. Например една реконспруктивна операция на черен дроб, на съдове на дроба, на долната празна вена и т.н. са много голямо предизвикателсто. Успяваме да погаме на хора, които доскоро бяха отписани от медицината. Това са паценти с чернодробни тумори, метастази и т.н. При тях се налага да отстраним част от дроба заедно с голям кръвоносен съд и да поставим протеза. Така тези болни от напълно отписани от живота сега получават шанс да се възстановят. Когато правиш такива операции всеки ден, трупаш опит и умения, които помагат при чернодорбната трансплантация. И затова нашите резултати са толкова добри.

-Особено се гордеете с „чистата“ си работа – въпреки изключително сложните интервенции във вашата операционна много рядко се налага преливането на кръв. Това какво спестява на болния?

-Възприех този модел на работа още докато специализирах във Франция и го пренесох във ВМА. Това много помага за добрите резултати. Изключително важно е пациентът да загуби възможно най-малко количество кръв по време на операция, защото така избягваме редица усложнения и болният се възстановява по-бързо.

– Във време, в което всички мрънкат, че парите в здравеопазването са малко, как оцелявате?

-По отношение на трансплантациите нямаме никакъв проблем. Министерството на здравеопазването поема абсолютно всички разходи. Относно останалите тежки операции има какво още да се желае, клиничните пътеки са недофинансирани, но се опитваме да се справяме. Всъщност какъв друг изход имаме? Годишно в нашата клиника правим над 1000 операции, от които 75 % са тежка хирургия, която освен всичко друго изисква и много пари. Само от началото на тази година сме направили 540 операции, от които големи и много големи са 410. Това ни прави лидери в чернодробната хирургия и ако искаме да продължаваме да правим сериозна медицина и да спасяваме животи, трябва да продължим да се борим и с недоимъка. В която и да е друга европейска страна една тежка интервенция на черен дроб струва около 20 000 евро. У нас касата заплаща 3500 лева.

-Не ви ли омръзва понякога да пресмятате на ум по време на операция какво и как да направите, така че да се вместите в бюджета и да не трупате дългове?

-Да си призная, никога не мисля за сметката. Правя най-доброто за пациента, дори и да струва повече от клиничната пътека. После си изстрадвам това удоволствие. Затова пациенти трябва повече да оценяват това, което правят българските лекари за тях. Болните у нас имат най-лесния и бърз достъп до специалист.

-Развивате много и ендоскопската хирургия, но как повече болни ще имат достъп до модерна медицина при условие, че здравната каса не поема скъпите консумативи?

– Това е един от големите проблеми на родното здравеопазване. За съжаление пациентите в момента са принудени да си плащат скъпоструващите консумативи за ендоскопските операции. Това поставя лекаря в странна ситуация – да оперира с техники от миналия век, при условие, че може да извърши супермодерна интервенция и да води разговор за пари със своя пациент, вместо да му обясни терапията, на която ще го подложи и очакваните резултати.

Източник: epicenter.bg


image0 (9K)