Проф. Николай Петров: Прогнозата за COVID-19 трябва да ни стресне!

„Прогнозата засега е възходяща, това трябва да ни стресне. Не бих казал, че има промяна в поведението на вируса на база на нашия опит. Той продължава да се държи странно. Поразява много тежко дихателната система, микроциркулацията“, коментира бившият здравен министър и началник на клиниката по анестезиология и интензивно лечение ВМА – проф. Николай Петров в предаването „България сутрин“ по Bulgaria ON AIR.

По думите му процентът на тези, които боледуват тежко и загиват, продължава да бъде висок. „Наблюдава се и една мобилизация сред населението да си постави ваксини, което е добра идея. Това поне ще елиминира едната причина за симптомите“, посочи лекарят.

Бум на заразени с COVID-19 втори ден, а личните лекари ще издават направления за PCR тестове на пациенти със съмнения за коронавирус.

Проф. Петров допълни, че за лечението на пациенти с коронавирус няма ясни медикаменти нито у нас, нито по света и се използва цялата гама от медикаменти.

Бившият здравен министър отбеляза, че ръководителите на големите болници в страната периодично се срещат и вече започват да губят търпение, защото не постигат желаните резултати.

Математикът от Националния оперативен щаб (НОЩ) проф. Николай Витанов прогнозира втора вълна на COVID-19 през ноември. „Поддържаме максимална степен на готовност и така сме планирали нещата, че трябва да издържим. Нямаме друг избор“, заяви проф. Петров.

 

 


image0 (9K)