Проф. Маринов: Темата с апартаментите на властта се банализира до абсурд

Впечатленията за безпомощност и незаинтересованост на държавата, водещи до безнаказаност, са в основата на напрежението в Габрово. Това каза за седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ политологът проф. Александър Маринов. 

По думите му не става въпрос за режисирани събития, а за опити на различни среди, фактори, групи и партии да се възползват от ситуацията. 

„Имаше много такива примери, нека си спомним случая във Войводиново наскоро. Тогава също лидерът на една от управляващите партии каза силни думи, но виждаме, че тези спорадични ПР акции нямат резултат. Големият въпрос е за сериозната, добре обоснована и последователно прилагана политика на държавата спрямо ромското малцинство и особени негови характеристики – престъпността, неграмотността, изключването и бедността. Това не се решава със спорадични мерки. Има поне десет такива примери през последните 10-15 години. Виждаме, че напротив – положението се влошава“, отбеляза проф. Александър Маринов. 

Той не изключи възможността най-пострадалите страни от темата с апартаментите да се възползват от ситуацията в Габрово, за да замъглят скандала с имотите. 

„Темата с апартаментите на властимащите се банализира и разширява до абсурд“, обясни проф. Маринов. 

По думите му „Апартаментгейт“ не трябва да се превръща в масов проблем на обществото. 

„Оставките не играят ролята на обществен успокоител“, обясни политологът, като добави, че хората искат компетентно и безпристрастно разследване без намеса на властови чадър.


image0 (9K)