Проф. Маринов: Истинският въпрос на аферата „Ало, Банов съм“ е действителен ли е записът

„Не е изключено заедно с евроизборите да бъдат проведени и предсрочни парламентарни избори.“ Това каза за седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ политологът проф. Александър Маринов.

Той добави, че до 26-ти март е последната възможност да се разпусне парламентът и да се назначи служебно правителство. Според проф. Маринов, ако това не се случи, резултатът от евроизборите ще бъде определящ за вътрешнополитически живот по-нататък.

„В Европа се очертава голям разлом и сблъсък по много направления. Очертават се сериозни размествания на пластовете на влияние на различните политически течения във водещите европейски страни. България не може да остане встрани от този процес“, коментира политологът.

„Драмата в Европа, вярно е, се повтаря малко като фарс у нас, защото има някои теми, които се засягат оттук-оттам, но не присъства този голям драматизъм, който се наблюдава в Европа. Той е не само по линията по-нататъшно интегриране в рамките на една супер държава или реванш на националните държави. В европейския политически дневен ред има нови точки, които са внесени от много силни социално-политически напрежения“, поясни той.

Проф. Александър Маринов каза още, че в много страни на Европа вече се усеща надигане срещу съществуващото статукво, управляващите елити и задълбочаващото се неравенство. По думите му България няма ясна визия как ще участва в този променящ се ЕС, защото все още следваме старите политики на снишаване.

„Същинският въпрос на аферата „Ало, Банов съм“ е действителен или манипулиран е записът“, коментира проф. Александър Маринов. „При доказване на истинността на записа оставката е най-малкото“, смята той.

„Ако записът е автентичен, тоест това, което е говорил зам.-министърът Боил Банов и всички в тази стая, това е много сериозен проблем. Това е организирана престъпна група под ръководството на зам.-министър в една висша държавна институция в министерството. Това, че той им възлага да извършват престъпление, защото изготвянето на документ с невярно съдържание е престъпление, само по себе си е шокиращо“, поясни той.

Проф. Александър Маринов добави, че няма основание говорителят на „БСП за България“ Елена Йончева да бъде разглеждана като жертва, защото ако записът е автентичен, действията й ще се разглеждат като доблестен граждански и политически акт.


image0 (9K)