Проф. Кантарджиев: Това е заболяване с много широки възрастови граници… Депутатите с COVID-19 са 3-ма към момента

Заразените с коронавирус у нас са вече 458, съобщи снощи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести в интервю за БиТиВи снощи. Поредната положителна проба е излязла минути преди неговото участие в предаването.

98 проби продължаваха да се обработват в лабораториите и вероятно днес ще бъде съобщенои за още заразени, обобщи членът на Националният оперативен щаб.

Пикът на заразата се очаква в края на месеца, разкри шефът на Националният център за заразни и паразитни болести. Това показват анализите на експертите.

Има тенденция към увеличаване на възрастта на заразените, които проявяват тежки симптоми, разкри проф. Кантарджиев. Докато първоначално болните са били предимно млади хора. Това е заболяване с много широки възрастови граници.

Български лекар, работещ в Ню Йорк, в пряк репортаж обясни, че ежедневно е свидетел на смъртта на стотици млади хора. Да, те също се разболяват тежко и мнозина умират. Прсто процентно загиват повече възрастни, защото логично те са с повече съпътстващи хронични заболявания и с по-малко съпротивителни сили. Младите хора също не бива да подценяват този коронавирус. Мнозина от тях, които в обичайни условия биха живяли нормално и активно, регулирайки хронични заболявания, днес си отиват. Отиват си и не малък процент, при които заради младостта и липсата на заболявания, усложненията са пренебрегнати и от тях самите, и от лекарите…

Изводът: Трябва да се пазим и да спазваме мерките! Не защото на практика всички няма да се разболеем, а за да става това максимално плавно, за да могат да разчитат на реално лечение по-голям брой хора. При жесток пик на забляването, виждаме, че нито една болница по света, не успява да осигури такова.

Трима са заразените народни представители към момента. Освен д-р Хасан Адемов, с COVID-19 са още шефката на депутатите от ГЕРБ д-р Дариткова и  Даниела Малешкова от ГЕРБ, която е от Пазарджик. Логично е, че двама от тримата са лекари, които извън парламента продължават да упражняват професията си.

Д-р Дариткова и Даниела Малешкова са в добро състояние и нямат никакви оплаквания. Те са информирали семействата си и ще се подложат на доброволна карантина за 28 дни в домовете си, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. Двете няма да участват в предстоящите заседания – нито в комисии, нито в пленарната зала.

Повече от 1 млн. болни и над 53 000 починали (5% от заболелите) от коронавирус в 204 държави – такава е световната статистика. За излекувани се считат повече от 210 300 души.


image0 (9K)