Проф. Кантарджиев с добра новина за лятото

Ваксините, поставени у нас, са съпоставими по бройка с Финландия, Чехия и Холандия. В Румъния ваксинираните са 4 на 1000 души, у нас двама, коментира по БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център оп заразни и паразитни заболявания(НЦЗПБ) и член на Националния оперативен щаб.

Днес започна имунизацията срещу COVID-19 с ваксината на Модерна у нас. Пристигналите 2400 дози са разпределени в столицата. На 25 януари страната ни трябва да получи още 4000 дози, които ще са предназначени за останалите 5 регионални центъра.

Ваксината на Модерна съдържа 10 дози по половин милилитър и няма нужда от разтваряне.

Проф. Кантарджиев потвърди, че от ваксината на Пфайзер/Бионтех вече ще може да се ползват 6 дози от един флакон, при 5 досега. С промяната на регулацията това покачва с 20% броя на ваксинираните с тази ваксина, коментира микробиологът.

По думите му най-вероятно „британският щам“ на коронавируса го има и в България, за което има косвени данни, но ваксините на Пфайзер/ Бионтех и Модерна и другите, които са в напреднал етап на разработване, имат положително въздействие върху този щам на COVID-19.

Експертът прогнозира сериозно намаляване на броя новозаразени с коронавирус през лятото и заради поставените ваксини. Трайността на придобития имунитет срещу COVID-19 е около 7-8 месеца на този етап, обобщи проф. Кантарджиев.

През последното денонощие у нас са ваксинирани 1 258 души. Общият брой на получилите първа доза от ваксината е 17 038.


image0 (9K)