Проф. Кантарджиев: Първите признаци за зараза и бързите тестове

Бързите тестове – само така се казват, защото се правят лесно. Това заяви преди минути проф. Тодор Кантарджиев на брифинг на Националния оперативен щаб.

„Има две групи бързи тестове – първите са тези, които показват антиген – наличие на вируса на тъканите на задния назофаринкс“, започна той. „Този тест може да обхване първите дни на клиничната проява на заболяването. Доказването е по-рано в хода на самото заболяване. Започне ли да ти тече носа, да те стяга гърлото, да губиш вкус, може да се докаже наличието на вируса в горните дихателни пътища“, каза професорът.

„Втората група са за доказване на антитела – това може да се получи, ако се заразиш днес, след четвъртия ден вече може да започнеш да отделяш вируса и да заразяваш, а на 5-ия ден да получиш симптомите, които да се задълбочават и чак на 7-10 ден от началото на заболяването да получиш антитела, които много по-лесно и бързо могат да се докажат в капчицата кръв“, заяви той. „Това може да стане 7-10 дни след първия ти контакт с вируса. Той е бърз, но показва, че ти вече си развил заболяването и имунен отговор за него“, каза Кантарджиев.

„Която болница може да си ги осигури, да си ги вземе. Тези тестове обаче не може да покажат колко болни имаме“, уточни той.


image0 (9K)