Проф. Кантарджиев: От неглижиране, изведнъж минаваме в паника. А болестта просто трябва да се контролира

„Не трябва да се плашим от смущаващите цифри, трябва спокойно да погледнем на проблема, защото всичко, което става сега, аз и мои колеги добросъвестни лекари сме предупреждавали.“

Това каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни заболявания. в предаването „Денят започва с…“ по БНТ.

„Какво става – след намаляването на случаите през септември, мерките, които трябваше да се спазват – просто едни маски в магазини и на закрито трябваше да се носят. Когато обаче политиците останаха с впечатление, че хората са се уморили и отегчили – нормално е, казаха, мерките са много строги. А нямаше никакъв контрол. Ако глобите са много големи, няма никаква събираемост. Не може само аз на закрито да съм с маска, а този, който ме познава от телевизора дори влиза в спор с мен. Най-лошото в нашата страна е, че някои политици, които ние сме избирали, дават лош пример. Е, много си вдигат рейтинга, защото на хората им писна. Да, и на мен ми е неприятна маската, защото ме дразни, задушава ме, и с голямо удоболствия я свалям. Но доста меките мерки щяха да доведат до това да нямаме това рязко увеличаване на случаите, от което хората сега се стресват“, коментира проф. Кантарджиев.

„Сега изведнъж от някакво неглижиране, минаваме в една паника. Но първо това не е някакво смъртоносно страшно заболяване, не е шарка. Болестта просто трябва да се контролира, за да е по-малък напливът в болниците и в лабораториите, за да може да върви икономиката и културният живот“, допълни професорът.

 

 


image0 (9K)