Проф. Кантарджиев: Овчарят от село Трапище е болен от антракс

„Овчарят от село Трапище, Разградско, е болен от антракс, потвърдиха изследвания. Болестта не може да бъде предадена от човек на човек“, информира д-р Тодор Кантарджиев.
Той носи инфекцията, показаха резултатите на Националната референтна лаборатория по особено опасни инфекции към Националния център по заразни и паразитни болести – София.

Болестта не може да бъде предадена от човек на човек.
Опасността идва при консумацията на месо от умряло от антракс животно, обясни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.
Той призова санитарните власти да обърнат особено внимание на селските стопани и да проверят за болни животни с кръвоизливи. Ако бъдат открити такива случаи, заболелият добитък трябва да бъде заровен надълбоко, където няма подпочвени води.

[ad id=“225664″]

„Най-важно е да не се прави аутопсия на животното, защото тогава става опасно за околната среда. Спорите на антракса са едни от най-издръжливите микроорганизми.
Инфекцията е особено опасна, а само преди две години Националният център във Варна предупреди за заплаха от такава. При провелата се проверка от над 20 магазина бяха иззети местни произведения, направени от заразена крава“, информира д-р Кантарджиев.

Той обясни, че смъртността при консумацията на месо от болно от антракс животно е 30%. Наранявания на ръцете по време на обработка на месото и кожата на животното също могат да бъдат фатални.

В стопанството на овцевъда от разградското село Трапище са умрели 6 овце, информира dir.bg.  Проби от две от тях бяха изпратени за изследване, а резултатите са отрицателни. По- късно умира още едно животно, като изследванията от него ще са готови днес.


image0 (9K)