Проф. Кантарджиев: Няма опасни щамове у нас, изследваме всичко съмнително

„Няма повод за притеснение относно нови щамове, които се разпространяват у нас.“ Това научи ЗАРАТА от проф. Тодор Кантарджиев, като според него новите варианти могат да се разделят на две групи.

По думте на Кантарджиев в първата са тези, които будят притеснение – британски, бразилски, южно-африкански и нигерийски. „Те са притеснителни, тъй като променят щама и водят до различни мутации – по-бързо разпространяване, промяна във възрастта на заболеваемост и прочие“, смята професорът.

„Във втората група са тези варианти, които все още не са напълно доказани. Това са френски, чешки и румънски“, обяснява Кантарджиев и допълва: „За първия все още няма данни за разпространяване извън областта Бретан във Франция, другите два също се изследват, но все още няма тревожни данни.“

„В Северна България има два случая на заболели с британския щам жени на 60 и 65 години. При тях се е засякла притеснителна мутация и затова се изследват и секвенират по-задълбочено пробите от областта, но за момента няма повод за притеснение“, разкрива проф. Кнтарджиев.

 

 

 

 


image0 (9K)