Проф. Кантарджиев: Нощните заведения не бива да отварят

Има мерки, които не трябва да се разхлабват на този етап. Всяко разхлабване на мерките ме притеснява, че може да доведе до повишаване на случаите. Спортните мероприятия и заведенията най-много ме притесняват. Предлагам да бъде отложено пускането на публика и отварянето на нощните заведения. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред Нова телевизия.

Според него моловете не са толкова рискови, ако са само места за пазаруване, а не за събирания.

Проф. Кантарджиев коментира и разформироването на Националния оперативен щаб (НОЩ), както и задачите, които той ще продължи да изпълнява.

„Националният оперативен щаб стартира с четирима лекари, както и хора от Външно министерство и полицията. Имахме три задачи: да информираме правителството за хода на пандемията, което ще продължаваме да правим. Втората ни задача беше да координираме контактите между държавните институции“. каза той.

По думите му повече от 95% от случаите на коронавирус у нас вече са от британския вариант. По отношение на доц. Мангъров, той заяви, че някои хора са направили бляскава политическа кариера, защото кадруват много умело.

„Трета доза от ваксините ще трябва да се слага, само ако се получи бързо разпространение на щам, който може да се промени. Втората игла увеличава защитата с 15 – 20%. Ако човек се разболее между двете дози на ваксините, не е необходимо да приема втората, защото вече ще има имунитет“, каза проф. Кантарджиев.

И увери, че още в понеделник здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов ще съобщи официалната позиция във връзка с имунизацията с „АстраЗенека“ оттук нататък.


image0 (9K)