Проф. Кантарджиев не смята, че пикът на епидемията ще е по Великден

„Спазването на наложените тежки ограничителни противоепидемични мерки са единственият доказан начин да се удължи периодът на пик на заразяването с коронавирус“, коментира проф. Тодор Кантарджиев.

Според него този пик в страната може да се очаква в края на април, а не както се смяташе досега – около Великден.

Във връзка с новата заповед на министъра на здравеопазването за отмяна на някои ограничителни мерки, свързани с дейността на кооперативните и фермерски пазари, проф. Кантарджиев коментира, че заповедта не разхлабва наложените противоепидемични мерки, въведени с извънредното положение.

„Ако бъдат спазвани всички посочени в заповедта мерки при възстановяване на работата на пазарите, няма от какво да се страхуваме“, каза проф. Кантарджиев.

Той отбеляза, че някои селскостопански дейности не търпят отлагане, ако искаме да сложим нещо на трапезата си след извънредното положение.

Днес проф. Тодор Кантарджиев посети, заедно с кмета на Враца Калин Каменов, централния общински пазар в града. Местните власти подготвят от пазара, за да възстанови той дейността си в следващите дни, след като бе затворен в началото на обявеното извънредно положение в страната. След възстановяване на работата му, на откритите търговски площи ще се продават разсад и друг посадъчен материал, както и пресни сезонни зеленчуци като салати и пресен зелен лук, собствено производство на фермери.

Проф. Кантарджиев каза, че е доволен от спазването на мерките за безопасност във Враца. Той препоръча при отварянето на пазара да се обърне внимание на еднопосочното движение на купувачите, спазването на дистанция и допълнителните мерки за дезинфекция и избягването на вторично заразяване на продукцията.


image0 (9K)