Проф. Кантарджиев: Взривовете на морбили означават ниско имунизационно покритие

Болестта е разпространена в момента в Украйна, Русия, Румъния, Италия, Германия, информира директорът на Националния център по заразни и паразитни болести

[ad id=“225664″]

„Взривовете на морбили, които се появяват на територията на Европа, говорят за недостатъчно имунизационно покритие, а не за липсата му.“ Това каза в интервю за „Фокус“ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и епидемиолог проф. д-р Тодор Кантарджиев.

По думите му в момента има епидемично разпространение на морбили в няколко държави. „Това са Украйна, Русия, Румъния, Италия, Германия и някои държави членове на Европейския съюз“, уточни той. Според него съвместна епидемия не може да настъпи, защото значителна част от населението на страните членки на Европейския съюз вече е ваксинирано.

Той посочи за пример Украйна, където 30% от децата в страната за имунизирани от морбили и те де факто не могат да се разболеят от болестта, но останалите, които не са ваксинирани могат.

[ad id=“263680″]

„В държавите, в които се провежда насочена имунизационна политика не може да настъпи масова епидемия, но при пропуски в имунизационната политика, могат да настъпят епидемични взривове от няколко хиляди до няколко десетки хиляди засегнати“, коментира проф. Кантарджиев. Той обясни, че за целия континент могат да заболеят няколко стотин хиляди, задължително неваксинирани.

„България е единствената европейска държава, която през 2017 г. се пребори от вносен взрив на морбили с 164 регистрирани случаи, от които 140 в квартал „Столипиново“ и околностите на град Пловдив, 20 души в град Пазарджик и 4-ма души град в Северна България“, коментира още той.

Според него е ликвидирано разпространението на морбили и в момента можем да кажем, че нямаме епидемично разпространение на местен щаб на нашата страна.

[ad id=“236993″]

„От началото на годината в област Бургас имаме няколко случая на внос на морбили от граждани на държави с ниско имунизационно покритие“, посочи той.


image0 (9K)