Проф. Кантарджиев: Българинът носи железния генофонд на Балканите, ще издържи и на коронавируса

Два пъти на ден ще информираме за състоянието с коронавируса, за да държим хората в течение и да няма паника. Да поуспокоим хората, никой не слуша какво горим и настава хаос. В сезонен грип в България няколко хиляди души умират, главно възрастни.

Това заяви в студиото на „Панорама“ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и част от оперативния щаб за коронавируса.

Вероятно коронавирусът е заболяване, което и преди години го е имало, но науката не го е знаела, защото сезонът му съвпада с грипа. Смъртността през зимните месеци е по-голяма заради грипа. Лятно време коронавируси няма, каза отново той.

Положение не е толкова трагично и опасно, каза той и успокои, че бременните не боледуват тежко от коронавируса, а децата до 1 година също боледуват слабо. Майки, не се страхувайте за децата си от коронавируса, колкото от сезонния грип, призова той.

По думите на проф. Кантарджиев коронавирусът ще дойде и в България, защото го има почти навсякъде по Европа. Той посочи още, че шалът върши същата работа като противогрипната маска. Проф. Кантарджиев отново подчерта, че днес са изследвани 47 проби и всички са отрицателни.

Той изброи мерките, с които да се предпазим от коронавируса. По думите му те са същите като при сезонния грип. Който се разболее да не контактува с много хора, да използва кърпички на спиртна основа, често да си мие ръцете.

Ако идвате от Северна Италия – първо на границата кажете откдъе идвате. Културният човек трябва 14 дена да не контактува и да е в изолация, а не да събере приятелите си и да им разкаже колко весело е било в Италия, заяви проф. Кантарджиев. Само по телефона да се свързва с личния лекар или с РЗИ.

15% са тежките случаи, от тях смъртността е към 3%. Това са възрастни хора, които боледуват около месец. На сезонния грип смъртността е 0,5%. Чак толкова не е опасно. През 2002 г. смъртността беше 10-15%, този, който беше през 2012 г. – 40% смъртност.

Сега започнахме – ще купуваме олио и боб, да ни граняса! Достатъчно е да се покажат празни магазини от Гърция и Италия по телевизора и айде, и нашите магазини. Не проявяват култура на поведение. Апелирахме да не водят децата си в Гърция заради морбили, но какво от това, коментира професорът.

В края на разговора той опита да разведри обстановката: „Нашият народ е събрал генофонда на целия Балкански полуостров и имаме желязна генетика, каза още той.


image0 (9K)