Проф. Иван Върляков, кандидат за кмет на Стара Загора от „БСП за България“: Най-големият проблем на Стара Загора е, че градът се „задъхва“

Проф. Иван Стоянов Върляков е кандидат за кмет на Стара Загора от „БСП за България“. Той е изпълнителен директор на РАО „Тракия” и преподавател в Тракийския университет

– Проф. Върляков, разкажете ни малко повече за себе си!

– Стара Загора е моят избор вече близо 50 години не само заради авторитета на Ветеринарния техникум, но и заради града – голям, светъл с прави улици. В Тракийския университет защитих дисертация, после станах асистент, доцент и професор. Тук срещнах бъдещата съпругата си, тогава моя студентка, с която имаме двама сина – днес самостоятелни и успешни и то в България, а единият и в Стара Загора. Щастливи сме с три внучета.
Досегашният ми жизнен път е богат и пъстър. Дали съм галеник на съдбата или аз съм търсил предизвикателствата, но имах невероятния шанс да попадна на най-добрите учители от основното до висшето образование, а после и в науката. Имах възможността да правя наука в нова и модерна област – етология и бях забелязан веднага в чужбина, което ми позволи да обиколя всички развити държави, да специализирам и да се квалифицирам.

-Какво мотивира един учен да тръгне към кметския пост?

– След промените през 1989 год. парите за наука постепенно намаляха, а после спряха. И се захванах с нещо съвсем ново за България – създавах първия за България колеж и той започна да се развива толкова успешно, че бе предпочитан пред Факултета. Днес е модерно да говорим за дуално обучение – ние го правехме преди 30 години, принудени от ситуацията – ликвидираха се техникумите. И когато през 2000 година станах директор на Регионалното сдружение на общини „Тракия“ се наложи да се уча и овладявам нови познания в сферата на местното самоуправление. Мога да кажа, че съм бил активен участник във всички процеси, протичащи на местно ниво в различни като големина и особености общини и познавам „кухнята“ – как се случват нещата. Натрупах опит.
Днес се кандидатирам за пряк участник в процеса на местното самоуправление с ясното съзнание за предизвикателствата и трудностите, които ще срещна. Смятам, че знам как се решават основните проблеми в една община и съм наясно, че това става с екипна работа и най-добрата експертиза. Водещ принцип – интереса на гражданите. Не като лозунг, а конкретно доказван чрез пълна прозрачност на действията, добро взаимодействие между общинския съвет и общинската администрация, видими резултати и поглед в бъдещето.

– Посочете най-важните задачи, които непременно ще решите в един мандат, ако бъдете избран за кмет!
Конкретните действия, които ще предприема ако спечеля доверието на старозагорци са:
* След запознаване с реалното състояние на общинските ресурси – финансови и човешки – формиране на приоритети и срокове за изпълнение.
* Общ Устройствен План гарантиращ бъдещото развитие на града и привличащ инвеститори.
* Оптимизиране на уличната мрежа и достъпна градска среда.
* Премахване на контрастите център – периферия, общински център – села. Трудна задача, но необходима.

– Кой е, според Вас, най-големият проблем на Стара Загора? Имате ли решение?

Най-големият проблем на Стара Загора е, че градът се „задъхва“. Решението – публични паркинги, достъпен публичен транспорт, пешеходни зони без автомобили. Нужно е мнението както на експерти, така и на гражданите. По време на кампанията се убеждавам, че и двете са налице.

– А най-голямото предимство?
Най-голямото предимство на Стара Загора са Хората – интелигентни и образовани. Затова – задържане на младите и привличане на още – социална политика, ясли, детски градини и училища.

– Коя своя идея, относно местното самоуправление, считате за най-значима и бихте ли работили дори с опонентите си, за да бъде реализирана?
Една от най-значимите ми идея за която работя от дълги години е децентрализацията и създаване на второ ниво (регионално) на управление. Не като самоцел, а защото съм убеден, че колкото по-близо до гражданите е властта толкова по-ефективна е. Бих работил за нея дори и с опонентите си за да бъде реализирана. И още една важна задача – ефективен общински съвет работещ в интерес на гражданите.
Общината може да е добър стопанин и да печели от собствеността си и от общинските предприятия, за да има средства да инвестира в хората, особено в младите. Няма да вдигаме данъци, парите ще дойдат от по-добро управление на общинския бюджет и на общинската собственост.
Няма развит град без университет и летище, няма град с бъдеще без млади хора, които да остават в него, и други, които да се връщат.

Стара Загора ще е такъв град, въпреки задаващите се преструктурирания на основния отрасъл – въгледобив и производство на електричество. Управлението на общината трябва от сега да заложи финансовите и икономически буфери, които ще дадат стабилност на хората при тази промяна. Аз ги наричам буфери на икономическа стабилност и знам, че ще намерим диалог с колегите от останалите политически сили по тях.

Проф. Иван Върляков към избирателите:
„Ще изляза от предизборната кампания обогатен от срещите с всички вас, които избрахте да отделите от времето си, за да споделите проблемите и пътищата за решаването им. И най-вече впечатлен от компетентните и достойни членове и симпатизанти на политическата сила, която представляваме като кандидати за общински съветници и на които се надявам да дадете доверието си.
Разбира се, думата имат гражданите на Стара Загора – нека намерим малко време и мотив да участваме в управлението на този град, като гласуваме на 27.10.2019. Ако се доверявяте на мен и младия ни и мотивиран за работа във ваша полза екип, изберете бюлетина номер 56.