проф. Добрин Константинов: Всяка година между 100 и 150 деца се разболяват от рак

Всяка година у нас между 100 и 150 деца се разболяват от рак. 1400 са лекувани в детската онкоклиника на ИСУЛ само през миналата година.

[ad id=“225664″]

20 години след първата костно-мозъчна трансплантация в детската онкохематология, днес този вид операции вече са над 80 от донор и над 200 от собствен материал.

Гост по темата в „Денят започва“ беше проф. Добрин Константинов, национален консултант по детска хематология и онкология. Празнуваме знаменателен юбилей – 20 години от първата трансплантация в България.

Това означава, че преди 20 години ние съумяхме, въпреки трудните икономически условия, да въведем един революционен метод и той да бъде част от нашия арсенал за лечение, заяви той.

[ad id=“255238″]

Днес предстои конференция, на която ще бъдат отпразнувани тези 20 години. По думите на проф. Константинов в много отношения трансплантацията е индивидуално решение. Той изрази надежда, че ще се обърне внимание на напредничавите методи, които да бъдат подобаващо финансирани.

Трансплантациите се финансират директно от бюджета на министерството, което ни прави изключително зависими от политиките на министерството, каза Константинов.

Навлизаме в нова ера в лечението, модерните медикаменти ще бъдат прецизни – персонални за всеки пациент и болест. Това е шанс за пациентите, допълни още проф. Добрин Константинов.
Източник:Blitz.bg


image0 (9K)