Проф. Димитър Иванов: Премиерът говори за светло бъдеще, а гневът чука на вратата

„Един милион и двеста хиляди пенсионери са под границата на бедност. Поскъпването на газа ще доведе до вдигане на всички основни цени“, подчерта икономистът

[ad id=“225664″]

„Премиерът Борисов говори за светло бъдеще“, но гневът чука на вратата. С тези думи икономистът проф. Димитър Иванов коментира по бТВ предстоящото повишаване на цените на редица стоки и услуги.

„Предстои повишаване на цените на природния газ, което ще повлече лавионообразно повишаване на транспорт, отопление, хранителни продукти и т.н.“, подчерта икономистът.

„78% от добавената стойност на БВП за второто тримесечие се формира от крайното потребление. При повишаване на цените се очертава свиване на потреблението. Има обедняване на населението. Един милион и двеста хиляди пенсионери са под границата на бедността. Това означава, че двигателите на икономическия растеж за последното тримесечие ще са твърде слаби“, анализира проф. Иванов.

„Нашата икономика по официални данни представлява 3,3 % аграрен сектор, 24% – индустриален и останалото – сектор на услугите- продажба на собственост, брокери и т.н“, посочи той.

[ad id=“263680″]

„Може ли да изнасяме адвокатски и финансови услуги? Не можем! Светлото бъдеще, което премиерът предвижда със сектора на услугите, е невъзможно!“- анализира той. Затова, по думите му, българската икономическа и социална есен няма да бъдат лесни.

„Икономика, която представлява остров на богати сред море от бедни, няма бъдеще”, смята проф. Иванов. „Икономическият растеж е 3,4%, но той се дължи главно на евроинжекции. Това е растеж, базиран на кредитна основа, не е основан на индустрия, на земеделие или на научно-технически прогрес”, категоричен беше икономистът.

„Голяма част от богатите ще си изнесат капиталите от страната. Моят призив към тях е в никакъв случай, в името на България, да не го правят“, подчерта проф. Димитър Иванов.

„Богатите в България, особено родените през 30-годишния период на прехода, не се родиха от въздуха, а от съвокуплението им с управляващи, с правителства и с банки“, посочи той.

[ad id=“236993″]

Икономистът коментира и обещанието на премиера Бойко Борисов, че ще вдигне с 10% бюджетните заплати от 1 януари следващата година.

„Къде е Симеон Дянков да викне: Г-н премиер, преди да вдигнете с 10% бюджетните заплати, извършихте ли реформа в държавната администрация?”, заяви проф. Иванов.

Той попита защо се вдигат заплатите „на един перфектен електорат за следващите избори, който изцяло зависи от благоразположението на управляващите към тях”. По думите му в случая се забелязват „твърде видими политически елементи на комплимент към този електорат”.

Според него България се нуждае от сериозно подмладяване на държавната и местната администрация и от преформиране на структурите на министерства, агенции и други държавни органи, преди да се пристъпи към увеличаване на бюджетните заплати.


image0 (9K)