Проф. Даниела Бобева: Икономическите мерки на правителството са слаби

„Като обхват и срокове мерките на правителството са слаби, за да имат ефект върху икономиката като цяло. Не означава, че не трябва да се правят, напротив, добре е, че се обсъждат с работодатели и със синдикати… Но ударът ще бъде поет от бизнеса, държавата няма да спаси икономиката. Икономиката ще се спаси от силите на работодателите и хората, които работят“.

Това заяви пред БНР проф. Даниела Бобева, бивш министър на търговията в служебния кабинет „Софиянски“ и вицепремиер в кабинета „Орешарски“. „Малкият бизнес трябва да се приоритизира. Той ще пострада най-силно“, прогнозира тя.

Според нея кризата катализира емоционалния потенциал. „Вносът и износът ще се намалят, ще имаме повече българска икономика. Българският бизнес и българските работещи ще ни извадят от кризата“, каза тя.

Тя смята, че Европейският съюз е трябвало да има координиран отговор за справяне с кризата. И даде за пример, че Европейската централна банка тръгнала да спасява само страните от еврозоната.

Проф. Бобева подчерта, че мерките у нас трябва да бъдат с облекчени процедури и навременни. Важна е и прозрачността, която ще гарантира ефективност. „БНБ излезе доста рано и навреме с добър пакет от мерки… Има голяма роля кои институции са по-бързи и кои имат по-голям капацитет, за да реагират на ситуацията“, каза тя..

По думите ѝ икономиките не умират, важно е как в такива ситуации ще реагират стопанските субекти. „Имаме опит с кризите… Последната беше през 2009 година, когато растежът ни намаля с 5%. И при лош вариант на кризата сега не можем да очакваме спадове с повече от 5% за тримесечие. За второто тримесечие на тази година е възможен спад до 5-6%, но външните шокове ще изиграят голяма роля“, коментира Бобева.

За проф. Даниела Бобева най-доброто решение в такива ситуации е бързото адаптиране на фонда за безработица за подпомагане на хората, останали без работа, но „при нас е трудно, защото фондът ни е на дефицит“.


image0 (9K)