Проф. Гетов: В България могат да се използват само разрешените в ЕС ваксини, вариант за солови акции няма

„Решението за масовата ваксинация беше правилно, но за съжаление, проблемът с фармацевтичната индустрия и това, че не са пресметнати потребностите на фона на разгарящата се епидемия, доведе до отменянето и“, коментира пред БНТ проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата.

„Средно в света 3 на 100 човека са ваксинирани. Най-широко покритие в ЕС има в Малта – там почти 15% са ваксинирани, от нашите съседи с най-много е Сърбия – почти 19%, България се приближава към 2,9 на сто, тоест средното за света“, каза още той.

Експертът е категоричен, че в България могат да се използват само разрешените в ЕС ваксини и то доставени директно от производителя.

“Чисто регулаторно няма как да се случи внасяне на ваксини от трети страни. Унгария е използвала т.нар. възможност за национално решение за руската ваксина и могат да я прилагат само и единствено на територията на страната. При нас вариант за солови акции няма“, заяви проф. Гетов.

„В момента две ваксини се разглеждат активно за одобрение от Европейската агенция по лекарствата – тази на „Джонсън и Джонсън“, а другата също е РНК, както на „Пфайзер“ и „Модерна“. Много активно се работи и по пускането на „коктейла“ от моноклонални антитела, с който президентът Тръмп беше лекуван от коронавирус, съобщи той.

Проф. Гетов допълни, че компаниите много усилено работят за добавяне на трета доза след известно време за новите мутации на вируса.

Публикувано със съгласието на Faktor.bg

 


image0 (9K)