Проф. Герджиков: Единодушието около номинацията на Иван Гешев за главен прокурор обнадеждава

„Единодушието на прокурорската квота във ВСС около номинацията на Иван Гешев за главен прокурор показва обединение и дава надежда“, коментира пред БНТ бившият служебен премиер, председател на парламента и преподавател в Юридическия факултет на СУ проф. Огнян Геджиков.

Прави ми добро впечатление и ми дава надежда единодушното му издигане от Прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет. Много е важно хората в кадровия орган единодушно да го искат. Това за мен е много добра новина. Не ми се вярва 11 души да бъдат натиснати за тази номинация. Не всеки се поддава на натискане, заяви юристът проф. Герджиков.

Относно изказване на Гешев, че изборът за главен прокурор ще е „кален, мръсен избор, с платени магистрати и политици“, Гердижков счита, че това важи не само за главния прокурор, но и за председателите на ВКС и ВАС.

Той добави, че никога не е бил във Висшия съдебен съвет, гледа и се надява всичко да бъде както трябва.

„Справедливостта у нас това е малко дефицитна стока, защото не можем да си подредим къщичката както трябва. Защото сме един народ на кръстопът, който е научен все да бъде един срещу друг, малко черноглед народ, народ, който обича да почита конфронтацията, отколкото единението“, добави проф. Герджиков. Дано в перспектива нещата да станат по-добре, посочи той.

„Не ми харесва аматьорщината в управлението“, относно законодателната дейност, обясни проф. Герджиков и добави, че за разликата от преподаването, политиката не му липсва.

В парламента липсва професионализъм, има нужда и от Консултативния съвет по законодателството, който той оглавяваше в НС, коментира Герджиков. „Първо са много малко юристите и след това – политиците много не обичат да бъдат ограничавани от правото, защото не могат да провеждат техните си виждания“.

Относно избора на европейски главен прокурор и номинацията на Лаура Кьовеши, Герджиков обясни, че „тя ще наблюдава само изразходването на европейските средства“. „Тя няма да бъде над нашия главен прокурор. Тя идва с определен профил. В този профил ще има представители от българска страна като нейни заместници. И така трябва да бъде“, коментира той.

Имам леки притеснения, че сделката за новите изтребители за армията не е чак толкова изгодна. Предварително плащане на такава голяма сума като юрист не ме прави щастлив.Нормално е да вървят ръка за ръка парите и стоката, заяви още проф. Герджиков.

„От 2000-та година Кодексът за социално осигуряване е в сила. Сега сме средата на 2019 година. Изменян е 136 пъти. По 7 пъти на година. Това нормално ли е“, обясни той лошата работа на парламента и постоянната промяна на закони, приемани от НС.

Гешев стана заместник на Сотир Цацаров само преди година.

Според вътрешна информациятой вече има гарантирани над необходимите 17 гласа от всички 25 членове на съвета. Очакванията са, че зад него ще застане цялата парламентарна квота в съдийската колегия на ВСС, както и председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков.

През последната една година Гешев стана лице на държавното обвинение срещу кмета на „Младост“ Десислава Иванчева, срещу Ветко и Маринела Арабаджиеви, Миню Стайков, Николай и Евгения Баневи. Последно Гешев и премиерът Бойко Борисов посетиха разбитата фабрика за цигари край Пловдив.

Изборът на Гешев ще е прецедент в досегашната история на държавното обвинение, защото за първи път прокуратурата ще се ръководи от вътрешен човек.

„За суровата българска действителност, за нашите балкански нрави главен прокурор трябва да е човек като Иван Гешев, заяви бившият обвинител № 1 Никола Филчев пред ПИК. И се мотивира: Той е смел и решителен. Поведе борбата с олигархията и организираната престъпност. Не се страхува да поеме отговорност пред обществото за защита на българските граждани от престъпни посегателства“.

БНТ, „Епицентър“


image0 (9K)