Проф. Герджиков: Бих предложил на Ива Митева съвети как да овладее пленарната зала

„В новия парламент видяхме много крайни изказвания и обиди – това не прави чест на тези, които ги изричат. Това казва за Агенция „Фокус“ проф. Огнян Герджиков – председател на 39-ото Народно събрание и служебен министър-председател в периода 27 януари – 4 май 2017 г., видя ЗАРАТА.

На въпрос към коя група се причислява, тъй като обществото в момента е разделено на две по отношение на новия парламент – едните го определят като възраждане на парламентаризма и дебата, а други като разруха и подкопаване на демокрацията, проф. Герджиков заяви: „За мен е нито едното, нито другото. И от двете има известна истина. По света има немалко парламенти, където даже депутатите се сбиват. Ние не сме я докарали дотам и слава Богу. Но пък видяхме много крайни изказвания, обиди – нещо, което не прави чест на тези, които ги изричат.“

По думите му това всъщност поставя на изпитание съвсем новия председател на парламента Ива Митева.

„Познавам я още от 2001 г., когато имах честта да съм начело на 39-ото Народно събрание. Тя беше млад сътрудник в дирекцията по законодателна дейност. Доста често съм имал контакт с нея. Още оттогава си изградих добро мнение за нея, като един човек, който е много добре запознат с правото. Нещо, което не се среща толкова често в парламента. Тя е добре подготвена, но разбира се, поставена още от първия ден на голямо изпитание. Даже бих й предложил съвети за начина, по който може да овладее залата, което е една трудна задача, но бих могъл да й бъда полезен евентуално в тази насока“, коментира още проф. Огнян Герджиков.

 


image0 (9K)