Проф. Гайдарски: Проф. Плочев е нарушил правилата като не е информирал министъра

Най-скъпата коремна операция у нас, на панкреаса, струва 4500 лв. тук, там – повече от 120 000 лв., посочи бившият министър на здравеопазването

[ad id=“225664″]

„Проф. Плочев не се е съобразил с правилата. Не може направо да информира парламента.“ Това заяви проф. Радослав Гайдарски, бивш министър на здравеопазването, член на ИБ на БСП, в предаването „Лице в лице“ по бТВ. Той коментира трусовете в здравеопазването. По-рано днес министърът на здравеопазването Кирил Ананиев поиска оставката на директора на НЗОК проф. Камен Плочев, защото на своя глава е поискал актуализация на бюджета на НЗОК.

Проф. Гайдарски посочи, че Камен Плочев правилно е поискал да се увеличи финансовата поддръжка от страна на правителството за Здравната каса, но е трябвало да се консултира с министъра на здравеопазването и да го уведоми.

[ad id=“236993″]

„Министърът не е началник на шефа на Касата, но трябва да работят в синхрон, смята Гайдарски. „Редно е действията на директора на НЗОК и министъра да бъдат съгласувани, независимо че директорът на касата не е подчинен на министъра“, каза той по повод на забележката на премиера Борисов, че проф. Плочев е предложен от предишния министър на здравеопазването, а всеки министър иска да има „свой“ шеф на касата.

[ad id=“236993″]

„Всеки може да говори всичко, но аз не мога да допусна, че някой е заплашвал проф. Плочев. Разбрах, че проф. Плочев първо е казал, че е заплашван от министър Ананиев. Не съм чул точно какво е казано. Аз съм хирург и по това оперирах. Но после разбрах, че се е отметнал и е обявил, че е заплашван от трето лице. Този проблем може да се реши лесно. Ако има някакви такива заплахи, трябва да се намесят компетентните органи„, каза още в предаването проф. Гайдарски.

Проф. Гайдарски отговори на въпроси как са натрупани дълговете на НЗОК към чуждестранни лечебни заведения.

[ad id=“236999″]

„Парите са за болни, лекувани в чужди лечебни заведения. Голямата част от пациентите са изпратени от комисии (у нас), които определят кои лица не могат да бъдат лекувани в България и биват изпращани в чужбина„, обясни Гайдарски.

Той посочи разликите в заплащането на една операция у нас и в чуждите болници, към които са задълженията.

„Най-скъпата коремна операция у нас, на панкреаса, струва 4500 лв., там – повече от 120 000 лв.“, даде пример проф. Гайдарски. „Говори се, че в здравеопазването се наливат много пари. В България касата ще заплати 3000 лв. за болен, а в Австрия или Германия – 50 000 евро“, коментира още той.

[ad id=“218001″]

Запитан защо НЗОК е натрупала такива дългове, проф. Гайдарски каза, че по въпроса може да се говори дълго – цяла лекция. „Най-големият проблем на здравеопазването днес е недофинансирането. Всички проблеми са свързани с това“, подчерта бившият министър.

При първото правителство на Борисов се „демократизираха“ нещата и се даде възможност на всеки директор на болница да прави търгове, даде пример той. И продължи да дава примери защо болниците трупат дългове: „Недофинансирани пътеки, смяна на ръководствата на болници с хора, които са „викали“ за дадена партия. Цяла лекция може да се изнесе по проблема защо закъсаха голяма част от болниците.“

[ad id=“263680″]

Проф. Гайдарски отговори и на въпроси за противоборството между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов.

„Много сме малки да коментираме двамата. Но мисля, че първо грешката беше в министър-председателя. Той не трябваше да се занимава със „сивия кардинал“. На мястото на президента нямаше да обърна внимание на тези неща. Те се недоказани. Министър-председателят има тази особеност – да изхвърли в ефир нещо, което не е доказано„, коментира проф. Гайдарски.


image0 (9K)