Проф. Вълчев за конвенцията: Захариева и хората й не са се задълбочили какво подписват

Проф. Даниел Вълчев коментира страховете от Истанбулската конвенция. По думите му се е създало обществено напрежение, което анатемосва двете страни.

[ad id=“263680″]

„30 години след промените демокрацията у нас си е само декор“, заяви той по бТВ. „Проблемът е, че през април 2016 година правителството опълномощава тогавашния мининстър на правосъдието и сегашен на външните работи да подпише тази конвенция. Тук няма голяма злонамереност, а по думите му, в България се отнасяме несериозно към тези конвенции. Захариева и нейните хора не са се задълбочили в това, което подписват“, смята Вълчев. По думите му те „биха могли да искат по-ясни дефиниции да конвенцията“.

Според него дебатът е важен, защото нормите от този договор стават част от българския правен ред. „Ратифицираме ли конвенцията, няма да имаме никакви законови възможности да я променяме“, обясни  професорът по право и бивш образователен министър.

[ad id=“218001″]

„Тези, които след това ще тълкуват какво пише вътре в конвенцията, няма да са български граждани. Важно е в България да започнем дебата“, посочи той. Според него има неясни дефиниции в конвенцията.

„Наред с пол се говори за социален пол. Трябва да има по-ясни дефиниции. Правилно е да се защитават жените, но защо да се защитават само на основание пол. Логиката на правния ред е да защитава по-слабия, независимо кой е той“, подчерта проф. Даниел Вълчев и допълни: „Никъде в документа не се говори за специална защита на бременните жени и жените майки.“

 


image0 (9K)