Проф.Близнашки: НС може да избере Маринов за министър без да чака указа на президента

„Когато става въпрос за политически избор на министри, които са политически лица, няма нужда от предварително издаване на указ от страна на държавния глава. Причината е, че в нашата Конституция не е предвидена т.нар. неизбираемост. Народното събрание може да избере Младен Маринов за министър на МВР без да чака благоволението на президента.“

Това е коментирал пред „Новини.бг.” проф. Георги Близнашки в тълкуване на провокираното напрежение от страна на Румен Радев, който бави подписването на указа за освобождане на Маринов от поста секретар на вътрешното министерство.

[ad id=“225664″]

Проф.Близнашки е преподавател по Конституционно право в ЮФ на СУ. Той е бивш служебен премиер /2014г/.

„Създадената ситуация е изкуствена, от категорията на „буря в чаша вода”. По принцип, когато става въпрос за политически избор на министри, които са политически лица, няма нужда от предварително издаване на указ от страна на държавния глава. Причината е, че в нашата Конституция не е предвидена т.нар. неизбираемост. Т.е. всеки може да бъде избран за министър и едва след това да се търси решението за несъвместимостта”, коментира проф. Близнашки.

Той поясни, че в Западна Европа висшите длъжности лица от администрацията, респективно висшите съдии, не могат да се кандидатират за политически постове, без да са освободени от заеманите от тях длъжности в съответните институции. Това се нарича неизбираемост.

„При нас се прилага по-мекият мариант, наречен несъвместимост. Т.е. нямаше пречка Народното събрание да избере Младен Маринов за министър на МВР”, е категоричен преподавателят по конституционно право.

[ad id=“263680″]

Но колелото се завъртя и сега се чака указът на президента. Правителството и премиерът явно показват уважение към Румен Радев. Той пък иска по-подробни мотиви за назначението, влиза се в процедурата на съгласуването.

„Но пак подчертавам, че зад всичко това стои опасението, че КС може да изненада всички с поредно решение, което да създаде напрежение в политическия живот. Затова от правителството се опитват да отиграят нещата като първо изчакат указа на президента и след това се премине към избирането на министъра. Подчертавам обаче – без това да е необходимо. Съгласно Конституцията ни не е необходимо да се чака издаването този указ”, каза проф. Близнашки.

Според него, щом като се отиде в такава процедура, то нека премиерът и президентът седнат на един разговор. Съгласуването не е средство за преодоляване на някакви грандиозни недоразумения, а за изчистване на ситуацията, заради реда и спокойствието.

В сряда обаче мнозинството може да премине директно към назначаването на Младен Маринов за вътрешен министър. И няма да наруши Конституцията.

[ad id=“236993″]

„Дано тази ситуация бъде решена по-бързо, защото е напълно изкуствена. Обществото ни е изправено пред много по-сериозни проблеми, които не търпят отлагане”, допълни в заключение проф. Близнашки.


image0 (9K)