Проф. Аргирова с точност до дни за пика на епидемията у нас

Проф. Радка Аргирова, член на Медицински съвет към МС, коментира нова измама в интернет, в която анонимни търговци продават тестове за COVID-19.

„Не съм виждала тази имитация. Цялата работа не е в извършването на теста, а в неговата интерпретация“. Това заяви в ефира на Нова ТВ експертката .

„Този тест изследва и потвърждава наличие на антитела, на тях им трябва време да се образуват. Ако вчера си се заразил, не може днес да имаш антитела. Не знам тези тестове до каква степен дават верен резултат.  На бързите тестове може да се доверяваме с известна договорка за интерпретация“, изрази мнение проф. Аргирова.

Проф. Аргирова каза още, че алгоритъмът за масовия скрининг е написан и е вече в компютъра ѝ. „Там е написано какъв вид лица могат да бъдат изследвани – например такива с грипоподобни симптоми. Може да има антитела, когато е прекарана инфекция преди 6-7 дена“, обясни още тя.

Членът на Медицинския съвет към МС заяви, че не знае нищо по отношение на влиянието на нурофен върху COVID-19.  „Не мога да кажа със сигурност, но до колкото разбирам, хлорохинът няма ясен ефект“, добави тя.

Специалистката изрази мнение, че изработването на ваксина срещу коронавирус ще отнеме повече от година, година и половина.

Пикът ще дойде в първите дни на месец май, смята специалистът.


image0 (9K)