Проф. Ангелов: Хирург съм, свикнал съм на точност в действията си

„Ковид-19 е най-силният тест за истината. Той ни показва къде е границата да я казваш и това да я премълчиш.“ Това заяви в ефира на „Неделята на Нова“ здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Проф. Ангелов не пожела да разсъждава дали 10 дни ще са достатъчни, за да ограничим заразата. „Живеем в безпрецедентна криза. „Нямаме по-силно оръжие от истината. Предлагам на всички учени, математици, биолози, лекари и политици смирение. Нека се научим на изкуството на малките крачки и да мислим за всеки ден“, призова той.

По думите му никога отправната точка на здравните власти не са били изборите. „Ако сме мислели само за тях, то нашите действия нямаше да са професионални. Аз съм от хората, които винаги искат да казват точно нещата. Хирург съм и съм свикнал да съм прецизен“, каза здравният министър.

Според него ситуацията в момента е много динамична. „Можем само да се изправим срещу този вирус и да се покажем единни срещу него“, посочи той. „Нека да не мислим дали ще увеличим локдауна“, призова проф. Ангелов. Според него е трудно да се даде категоричен отговор дали мерките ще се удължат. Засега затварянето е за 10 дни.

Проф. Ангелов все отново призова хората да гласуват на 4-и април и категорично отрече да се предвижда отлагане на изборите.

„В България няма затваряне на всичко – не политизирайте нашите действия“, каза още министърът на здравеопазването. По думите му политиците са нещо преходно – те се явяват и печелят от такъв тип кризи, а държавниците са тези, които вземат решенията.

Проф. Ангелов коментира и затварянето на държавата. „Вижте, не бих искал да разсъждавам дали нещо е достатъчно или не е или дали съм казал цялата истина или не. Никога не съм си позволявал да казвам нещо друго освен истината. Живеем в една безпрецедентна криза. Нямаме по-силно оръжие от истината, когато искаме да бъдем победители. Нека се научим на изкуството на малките крачки. Нека мислим за всеки ден, за всяка една сложена маска, за всяко едно неотиване на публично събиране или на социално събиране, където има много хора. Нека мислим всеки един от нас какво трябва да направи, за да се случи това, което цели“, подчерта той.

Министърът заяви, че никога отправната му точка не са били изборите: „Те са нещо, което идва и си отива. Ако ние сме мислили само за тях, то нашите дейтсвия нямаше да бъдат професионални. Аз съм един от хората, които винаги искат да казват изключително точно нещата. Хирург съм, свикнал съм на прецизност и точност в действията си. Не мога да вляза в операция, в която нямам ясен план. И аз искам да направя това, което мога най-добре – план. Само че ситуацията е различна. Преди два дни разбираме, че има вирус във Франция, който не може да бъде доказан с PCR.“

„Нека да не мислим за след 10 дни. За каква политика става въпрос? Нека политиката да я дръпнем настрани. За каква политика става въпрос, когато болниците започват да се пълнят, когато казват, че се заразяват малки деца. Тези хора, които умират – политика ли е това? Защо говорим за политика, бе хора“, попита проф. Ангелов.

Той призова да не се търси конспирация там, където я няма. „Ние сме лекари, ние искаме да помогнем на тези хора“, каза още проф. Ангелов.

От 00.00 часа тази нощ в България влизат нови строги ограничителни мерки заради пандемията от коронавирус.

Затварят се всички ресторанти, фитнеси, търговски центрове, магазини над 300 кв. м., които не предлагат хранителни стоки, училища, ясли, детски градини, преустановяват се всякакви извънкласни и културни дейности, затварят се и казината.

Ограниченията ще важат в следващите 10 дни, като е възможно удължаването им.


image0 (9K)