Проф. Ангелов: Записалите се за ваксина са близо 60 000, хакерските атаки продължават

Записалите се за ваксина са вече близо 60 000 души, каза днес във Варна министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. По думите му срещу електронната система обаче има непрекъснати хакерски атаки. Явно някой много иска да се провалим, но няма да стане, посочи Ангелов. И уточни, че „Информационно обслужване“ има екип, който работи денонощно и на всеки час подава информация към здравното министерство. Ваксинацията върви с добро темпо и, ако така продължава, до края на лятото ще сме постигнали целта си – 70 на сто от българите да бъдат имунизирани, посочи Ангелов.

Въпреки увеличаването на заразените, място за тревога няма, каза още министърът. По думите му от днес в София той започва срещи с представители на РЗИ от страната и всички, имащи отношение към овладяване на ситуацията. Болниците ще издържат на натиска, те разполагат с всичко необходимо, бе позицията на Ангелов. Според него критични точки в страната в момента няма, има места, където капацитет от легла е запълнен и се правят трансформации броят им да бъде увеличен. По думите на министъра това е валидно за Кюстендил, Бургас, Шумен и няколко лечебни заведения в София.

Ангелов допълни, че все още не се водят разговори за промени в графиците за онлайн и физическо присъствие на учениците. Неговата позиция беше, че трябва да се действа с максимална справедливост към хората, тъй като има области като Варна и Велико Търново, където заболеваемостта е ниска, а в други региони ситуацията е по-напрегната.

В Европа вече се говори за български модел за решаване на кризата с пандемията, допълни министърът. Според него причината е, че страната ни е успяла да постигне най-добри резултати в областта на заболеваемостта и смъртността, макар мерките у нас да са били с много по-нисък индекс на строгост. В началото на кампанията по ваксинация България направи две неща, които сега и другите държави започват да прилагат, каза Ангелов. По думите му това са поставяне на ваксината на Оксфорд на хора над 55 години и отварянето на зелените коридори.

Министърът каза още, че до 10 март трябва да приключи ваксинирането на членовете на избирателни комисии на всички нива. Той допълни, че се работи активно и успешен летен туристически сезон, като идеята е да се осигури максимална безопасност както за пристигащите гости, така и за българските граждани. Според Ангелов приоритет в хода на масовата ваксинация ще бъдат работещите в туристическия бранш.

 


image0 (9K)