Професор Христова за К-19 през лятото и каква защита дава БЦЖ ваксината

Щамът на COVID-19 мутира, макар и бавно. Това заяви пред bTV проф. д-р Ива Христова, зам.-директор на Националния център за заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

„Скоро ще се проучи откъде са внесени нашите щамове на коронавирус. Така ще видим от къде е внесен коронавируса у нас – едва ли ще е внос от една държава“, каза още тя.  „Въпросът е дали вирусът ще изчезне през лятото и дали няма да се внесе наново. В южното полукълбо сега има бум на заразени. Въпреки това, с напредването на топлото време, случаите ще стават по-малко“, коментира зам.-директорът на НЦЗПБ.

„По-близо сме до откриването на лекарство за лечение на коронавируса, а не на ваксина. Ваксината трябва е безопасна, за да се пусне на пазара. Това значи тестване първо на малка група хора и после върху голяма. По-рано от края на година не се очаква“, разкри проф. д-р Ива Христова.

„БЦЖ ваксината осигурява мултифункционален имунитет. Ако се докаже, че ваксината е ефективна срещу COVID-19, тя няма да бъде достатъчна да покрие нуждите на населението в световен мащаб“, каза още тя и уточни, че БЦЖ ваксината има и различни разновидности.


image0 (9K)