Професор Иван Въшин и Любомир Любенов с награда за будители

Проф. д-р Иван Въшин и математикът Любомир Любенов бяха удостоени с плакет на името на възрожденската учителка Анастасия Тошева за Деня на будителите – 1 ноември. Наградата се дава за постижения в областта на културата и образованието, с принос за развитието на Стара Загора, както и на ученици и студенти, спечелили призови места в международни и национални конкурси и олимпиади.

Изборът е направен от 12 предложения.

Проф. Иван Въшин е защитил 2 дисертации по изолиране и диференциране на микроорганизми в областта на медицината и ветеринарната медицина. Водещ специалист по безопасност на храните, автор на 122 научни труда, в т.ч. 53 на чужд език, от които 11 учебници, ръководства, учебни помагала. Проф. Въшин е провел специализации във висши училища във Франция, Белгия, в Айова – САЩ. Изявен общественик в Стара Загора.

Любомир Любенов е ръководител на четирите малки старозагорчета, извоювали медали на математически състезания в Сингапур и Хонг Конг, Китай. Организатор на национално математическо състезание „Математика без граници“.

Специални грамоти „Анастасия Тошева“ получиха трима малки математици, завърнали се наскоро със сребърни и бронзови медали от международна олимпиада в Сингапур и състезание по математика в Хонг Конг.

Отличията бяха връчени на тържествена церемония в Регионална библиотека „Захарий Княжески“.


image0 (9K)