Професионална гимназия по селско стопанство – град Чирпан – училище с традиции и бъдеще

Професионална гимназия по селско стопанство е училище със 74-годишна история, чието началото е поставено през 1942 г., когато се създава Държавното мъжко практическо земеделско училище.
В момента в ПГСС град Чирпан се обучават 373 ученици в 16 паралелки, по 7 специалности в дневна, задочна и самостоятелна форма на обучение. Тези професии и специалности, са съобразени с пазарното търсене и отговарят на европейските тенденции, и те са: професия „Икономист“, специалност „Земеделско стопанство“; професия „Ресторантьор“, специалност „Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения“; професия „Организатор на туристическа агентска дейност, специалност „Селски туризъм“; професия „Техник на селскостопанска техника“, специалност „Механизация на селското стопанство“; професия „Машинен техник“, специалност „Машинни системи с цифрово програмно управление“; професия „Растениевъдство“, специалност „Растителна защита“ и професия „Растениевъд“, специалност „Трайни насаждения“.

ПГСС град Чирпан е училището с най-много спечелени и реализирани проекти, като 13 от тях са по европейски програми, реализирани в Германия, Италия, Испания, Португалия, Румъния, Турция. Предстои подписване на нов договор между Националната агенция и училището по програма Еразъм+ на тема „Европейска добавена стойност към професионалната подготовка на младите монтьори и ресторантьори“, проект, който ще се осъществи през учебната 2016/2017 година, а през лятото на 2016 г. 25 ученици от гимназията са ползватели по проект „Превръщане на добрия европейски опит в ресторантьорството и туризма в печеливш бизнес“, който ще се реализира в Милано, Италия.

Сградата на ПГСС град Чирпан е обновена със средства от МФ „Козлодуй“ и разполага с 20 съвременно оборудвани учебни кабинета по общообразователна подготовка, три компютърни кабинета, модерен кабинет по селски туризъм и ресторантьорство, лаборатория по диагностика и ремонт, автентична битова стая, репетиционна зала за подготовка на тържества, модерна конферентна зала, богата библиотека с над 11 000 тома, медицински кабинет, фитнес зала, павилион за закуски.

pgss_priem2016_resized

Наличният автомобилен и машинно-тракторен парк дава възможност за подготовка на водачи на МПС – кат.“В“, „Ткт“, „Твк“ и „Твк-з“. През 2016 година, с цел осъществяване на обучение, отговарящо на съвременните изисквания на пазара на труда, ръководството на училището закупи нов и модерен трактор NEW HOLLAND TD5.85.

ПГСС подпомага учениците да развиват своите умения и таланти чрез участие в различни извънкласни форми – Еко клуб, футболен клуб, ученически младежки съвет, театрално студио, като доказват своите способности в множество национални, областни и общински състезания, литературни и рецитаторски конкурси, изложби, градски тържества. Традиция за ПГСС е благотворителната дегустационна вечер на вина от чирпанския регион, провеждана през месец февруари, а от две години и Панаирът на професиите, който съвпада с изложението „Бит и традиции в чирпанския край“ – на 22 април.

Учениците могат да кандидатстват за различни по вид стипендии, а обучаващите се в професия „Машинен техник“, получават и стипендия от завод „Бъдещност“.
В своята 74-годишна история, училището е доказало своя професионализъм, защитило е своите приоритети и адекватността на предлаганите професии, чрез които учениците след време могат със самочувствие и натрупан опит да стъпят на пазара на труда.


image0 (9K)