Професионалната гимназия по електротехника в Стара Загора на 55! – спомени и с усмивка към бъдещето

pget_55 (5)Тази пролет Професионалната гимназия по електротехника и технологии „Георки Раковски“ в Стара Загора отбелязва 55 години от своето създаване и 196 години от рождението на своя патрон – големият възрожденец Георги Раковски.

Честванията преминаха с поредица от интересни събития, организирани от гимназията, като заключителната точка сложи концертът, който се състоя на 20 април в Младежкия дом.

Водещ беше г-жа Нина Печева, дългогодишен преподавател в училището и негов възпитаник, завършила в далечната 1980 г. Множеството гости приветства временно изпълняващ длъжността Директор инж. Даниела Пашова.

pget_55 (3) pget_55 (4)

Много усмивки и аплодисменти предизвикаха поздрава на Фолклорна детска формация „Тракийче“ и изпълненията на талантливите ученици на гимназията.

Професионална гимназия по ЕЛЕКТРОТЕХНИКА И ТЕХНОЛОГИИ е създадена през 1962 година, с цел обучение на кадри за енергийния комплекс „Марица – изток“. До 2003 година носи името Техникум по електротехника „Г. С. Раковски“. За своята 55-годишна история тук са се дипломирали над 9000 електротехници. Голяма част от възпитаниците на гимназията заемат ръководни постове в енергетиката на България и в частния бизнес.

ПРЪВ ДИРЕКТОР Е ИНЖ. ДОНКА НАКОВА. СЛЕДВАТ: СТЕФАН МАТАНОВ, ИНЖ. ИВАН НАНЕВ, ИНЖ. РАЙЧО ИВАНОВ, ИНЖ. ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ.

ПРЕЗ УЧЕБНАТА 1986/1987 ГОДИНА ТЕХНИКУМЪТ ПО ЕЛЕКТРОТЕХНИКА Е НАГРАДЕН С ОРДЕН „КИРИЛ И МЕТОДИЙ” I-ВА СТЕПЕН, А УЧИТЕЛСКИЯТ КОЛЕКТИВ С НАГРАДА НА ИМЕТО НА РАЙНА КАНДЕВА.

Днес ПГ по електротехника е едно съвременно училище, разполагащо с богата материална база, обновени класни стаи и лаборатории, модерни компютърни кабинети с постоянен достъп да Интернет. За обучението на учениците се използват съвременни мултимедийни и технически средства. В момента в гимназията се обучават ученици по четири специалности: Автоматизация на непрекъснатите производства, Електрообзавеждане на производството, Електроенергетика, Екология и опазване на околната среда.


image0 (9K)