Професионализъм и самоотверженост. Една лекарка се грижи за хората от 32 села и махали в Родопите

Д-р Снежана Бакърова е личен и единствен лекар за жителите на 32 села и махали в Родопите . Кабинетът й е в село Смилян. В 27-годишната си практика на лекар на село д-р Бакърова се е сблъсквала с всякакви случаи:

„Около 12 часа трае моят работен ден, по разбираеми причини, населението не е локализирано на едно место, обслужвам много пациенти, които са в много населени места“, обяснява лекарката.

Пациенти са й над 2500 души, живеещи в 32 селца и махали в района. За да ги обиколи на д-р Бакърова се налага да изминава повече от 30 километра.

„Лошото е, че пътищата са по-трудно проходими, не на всички места има покритие… и това създава трудности при комуникациите. Обикновено населението, което обслужвам е застаряващо, много болно, близките на тези възрастни хора са в града“, допълва д-р Бакърова.

Тя споделя, че има огромна разлика от практиките в града, където са близо спешен център, болница, лаборатории. На село условията на труд за лекаря са много по-тежки.

[ad id=“255238″]

„Имам немалко повиквания през нощта, на които няма как да откажа, защото в много ситуации пациентът е супер спешен и до идването на спешен екип аз трябва да направя ред неща, за да мога по някакъв начин да бъда полезна на пациента“, обяснява д-р Снежана Бакърова.

Хората в Смилян и околните села са благодарни за професионализма й.

„Много добре си върши работата, всички сме много доволни от нея… винаги се отзовава при нужда, без значение по кое време на денонощието сме се обадили, винаги се отзовава“, казва смилянчанката Росица Ортакчиева.

Д-р Бакърова не скрива, че има проблеми в работата на общопрактикуващите лекари. Едно от нещата, които отблъскват младите от професията е много документация, с която са затрупани.

„Ние по-малко преглеждаме, отколкото пишем. Истината е това. И има какво да се направи, в този смисъл даваме страшно много предложения, но системата е много тромава“, твърди тя.

Д- р Бакърова смята, че държавата е длъжник и на медиците и на пациентите в отдалечените села.

Източник: dir.bg


image0 (9K)