Професиите, които увреждат психиката

Осемте професии, които увреждат психиката:

Кажи ми кой ти е приятел, за да ти кажа какъв си. Тази поговорка може с не по-малка достоверност да се промени така: Кажи ми с какво се занимаваш и ще ти кажа какъв си. На практика професия, която е упражнявана 5 и повече години, неизменно оставя отпечатък върху личността на човека, в това число негативен.
Ето и тези професии, които влияят на психиката ни:

1. Юрист
Професията е избирана от хора, които са много внимателни и мнителни. С течение на времето тези качества често достигат до точката на абсурд, която отблъсква „нормалните“ хора, защото дори в личните си взаимоотношения адвокатите започват да търсят някакъв мръсен трик.

2. Счетоводител
Известна е шегата, че „счетоводител“ е диагноза. И наистина, някои хора от тази професия дотолкова се вживяват в своя делови образ, че дори пренасят любовта си към цифрите в личния живот. На счетоводителите е заложено да изпълняват всичко точно и правилно и затова всяко екстремално и ново действие предизвиква у тях страх и повишава вниманието им.
С времето много от тези хора се превръщат в зловещи сноби и всезнайковци. За да избегнат това, счетоводителите трябва периодично да бягат от бумагите и да общуват с хора, иначе рискуват да се превърнат в Акаки Башмачкин (герой на Н.В. Гогол от „Шинел“), чийто свят се състои само от цифри и запетаи.

3. Лекар
Става дума за лекарите, които в практиката си се сблъскват със сериозни заболявания, страдания и смърт. Лекарят се товари с извънредно голяма отговорност за пациентите. Често срещаното равнодушие, цинизъм и емоционална затвореност на лекарите е всъщност психологическа защита срещу стреса, възникващ на базата на постоянното наблюдение на страдания. Психолозите препоръчват хората от тази професия да отделят повече внимание на вътрешните си проблеми и преживявания с близките си хора, а също така да не забравят за съвместните съпреживявания, които очакват от тях близките. Служебните неприятности и грижи трябва да се оставят в работата, а извън болницата да се избягва всякакъв допълнителен стрес.

4. Военни
Както я известно, военните са хора на строгата дисциплина. Уви, често те строяват и своите близки и роднини, превръщат се в домашни диктатори и дори в тирани. Психолозите твърдят, че военните с времето се деформират професионално и на практика тази деформация не може да се изкорени. Офицер – това е начин на живот.

5. Журналист
Хората, избрали професията на журналиста, по принцип са много скромни и предпочитат да остават в сянка. Освен това те са много любопитни. Разбира се, журналистическата практика развива тези качества и то невинаги в добра посока. Практикуващите могат да станат егоцентрици и да заличат всякакво чувство на такт, а също така да изпаднат в патология, при която изобщо да не живеят своя живот.

6. Учител
Хората от тази професия често са високомерни. Те притежават завишена самооценка, при това независимо от степента на професионализма. Не е трудно да се чувстваш значим на фона на децата. Така учителите лесно упражняват авторитарност – ако не към възпитаниците в училище, то към близките си вкъщи. Учителят се нуждае от умението да се поставя на мястото на отсрещната страна и да култивира у себе си скромност и търпение.

7. Психолог
Не е тайна, че много хора, решили да станат психолози, преди всичко искат да опознаят себе си, а не проблемите на бъдещите пациенти. Но заради постоянното взиране в чуждите отклонения, такива хора може въобще да не се справят със себе си. А заради познаването на човешката природа, психолозите стават манипулатори, които без всякаква съвест използват околните за свои собствени цели. Психолозите трябва много ясно да разделят професионалния от личния си живот, а също така да се научат да не възприемат хората само като материал за поредното си изследване.

8. Мениджър по продажбите
Да продадеш стока е много неблагодарно – цяло изкуство, което кара хората да действат хитро и лукаво или просто да лъжат. Опитните продавачи са хитреци. Друг техен недостатък е излишната приказливост и прекалената артистичност, които могат да станат причина за неестествено ежедневно поведение. На такива хора се препоръчва по-често да се абстрахират от мислите за работата си.

Източник: sakarnews.info

 


image0 (9K)