Проучване показва, че студентите все повече не одобряват висшето образовение в София

 Очакванията на все повече студенти за по-добро висше образование в София спрямо това, което биха получили в друг град, се разминават с действителността. Софийските университети са далеч назад в класациите по почти всички индикатори, базирани на проучвания сред студенти, в тазгодишното издание на рейтинга на университетите.

То беше представено днес от вицепремиера и министър на образованието в оставка Меглена Кунева и директора на институт „Отворено общество“ Георги Стойчев, пише offnews.bg.

Макар три софийски университета – СУ „Св. Климент Охридски“, Техническият и Медицинският – да заемат първите места в най-много класации, студентската оценка за качеството и средата, в която учат съвсем не е ласкава.

По отношение на удовлетвореността от учебния процес, единственото софийско висше училище сред първите 20 е Националната спортна академия (с обучението по направление обществено здраве). Първото място делят Бургаският свободен и Шуменският университет с оценки по 9.91 при максимална 10.

В Топ 20 са още Югозападният университет, Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“, Тракийският университет в Стара Загора, Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите.


image0 (9K)