Проучване на Оксфордския университет сравнява риска от кръвни съсиреци при ваксиниране и при заразяване

Рискът от възникване на кръвни съсиреци е между 8 и 10 пъти по-висок при заразяване с COVID-19, отколкото при поставяне на ваксина срещу коронавируса. Освен това честотата на поява на тромбози след имунизация с медикамента на „АстраЗенека“ не е много по-голяма от тази при ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“.

Това показало изследване на Оксфордския университет в Англия, цитирано от американската медия CBS News (cbsnews.com) и от ЗАРАТА.

Проучването показало, че при около 4 на всеки 1 милион души, които са били имунизирани с ваксините на „Пфайзер“ или на „Модерна“, са се образували кръвни съсиреци, докато при „АстраЗенека“ броят на засегнатите е 5 на 1 милион души. Учените подчертават, че целта на тяхното изследване не е да сравняват ваксините, а да събират точни данни за рисковете от тях в сравнение с опасностите, свързани със заразяването с коронавируса.

Проучването показало също, че хора, които са се заразили с коронавирус, са 95 пъти повече изложени на риск да получат кръвни съсиреци от тези, които не са били заразени с коронавируса. От Оксфордския университет установили, че около 39 на всеки 1 милион души, които са се  заразили с коронавирус, вероятно ще получат съсиреци в мозъка.

Анализът на Оксфордския университет се основа на данни от реалната практика. Те са събрани от глобалната мрежа за здравни изследвания TriNetX, както и от европейските агенции. В проучването е включена информация за стотици хиляди хора, които или са били заразени с COVID-19, както и такива, които са били имунизирани с различни ваксини.


image0 (9K)