Проучване: Най-много длъжници живеят в Стара Загора

Просрочените дългове на домакинствата растат, сочат данни на колекторските фирми. Само за последната година, с 22%. Бързите кредити отново са основната причина за натрупаните задължения. При бизнеса най-големи дългове се трупат от компаниите в търговията.

От Асоциацията на колекторските агенции изчисляват 912 лв. среден размер на необслужения индивидуален дълг на българина през изминалата година. При 747 – само година по-рано, и двоен ръст в сравнение с две години назад.

От друга страна обаче, все по-малко българи задлъжняват, но за все по-големи суми. Фактът се обяснява със стабилната икономическа среда и нарастването на потреблението, което тя поражда. Обяснява Райна Миткова – председател на асоциацията:

Колкото по-добре е икономиката и повече работа има и хората се чувстват по-спокойно, то толкова те са по-склонни да теглят кредити и да потребяват.

Показател за този тласък на икономиката, който ни прави по-сигурни, е и фактът на изживяната вече тенденция – да теглим нови кредити за покриване на стари задължения, както и обстоятелството, че все по-често теглим кредити, не толкова за необходими, колкото за луксозни стоки, казва Александър Грилихес:

В момента най-много кредитиране се използва за мобилни телефони, лаптопи и друга подобна луксозна черна техника. Това кредитиране е от по-здравословен тип.

А по отношение профила на длъжника, според проучването, той е по-често мъж, под 30-годишен, по-често и с висше образование. Други интересни факти около личността му разкрива Зорница Димитрова:

Луксозните стоки са присъщи за по-младите хора. За съжаление обаче тази тенденция се формира и от по-ниската финансова култура, която се разполага сред младите длъжници. Запазва се тенденцията хората, които задлъжняват, да са на временно работно място или са на сезонна работа. Зодията, която най-често задлъжнява, е близнаци, а тази, която е най-добър платец, е рак.

И още любопитни факти, най-много длъжници живеят в Стара Загора, Благоевград и София, а най-малко – във Враца. Как от града с най-лошите, Враца се превръща в града с най-дисциплинираните платци, обяснява Александър Грилихес:

Кредиторите се отдръпнаха от Враца.

И по отношение на междуфирмената задлъжнялост – около половината от задълженията са в секторите търговия, строителство и недвижими имоти. А възложените да бъдат събрани дългове от колекторските фирми са нараснали с 66 процента.

По-интересното обаче тук е друго – изкупуването на корпоративни дългове, което е ново за България. Първата такава сделка вече е налице. Милена Виденова говори за тази тенденция:

Обемите от една сделка – около сто милиона евро, ще надхвърли и покаже същата тенденция като при физическите лица, т.е. стъпката на нарастване на изкупуване на вземанията ще бъде значително по-висока. Това идва от стрес-тестовете на банките, регулатора и подготовката и готовността в момента на другите финансови институции на пазара да пуснат такива траншове обезпечени корпоративни портфейли в голямата си част на съдебно ниво.

източник: БНР


image0 (9K)