Проучване: Една трета от българите предпочитат да живеят в миналия век

Над половин България ползва вкъщи съвременни средства  за комуникации, но има едни 38% от домакинствата, които не виждат необходимост да се оборудват с домашен РС или лаптоп и да „сърфират“ из глобалната мрежа.

[ad id=“225664″]

Проучването на НСИ не уточнява кои са тези 38 процента, които предпочитат да живеят в миналия век, но не е трудно да се досетим, че това са предимно възрастни или неграмотни хора. Впечатляващо голяма група българи смятат, че си живеят достатъчно добре и без автомобил, компютър и интернет, пише Вестник СЕГА.

Поне така излиза по данни от проучване на Националния статистически институт, публикувано в сряда. Според данните на НСИ 51% от домакинствата у нас имат лека кола, но за близо 15% дори вехто возило е непостижим лукс. А цели 34% твърдят, че просто нямат нужда от такова.

[ad id=“263680″]

 

Почти вече няма български дом без телевизор и хладилник. 93% от градските жилища и 84% на село разполагат с автоматична пералня. Климатиците не са много популярни в страната ни, особено в селата, където ги има в едва 14% от къщите. В същото време по-малко от 20% от жилищата се радват на удобството на централното отопление (парно или на природен газ). Има обаче съществена разлика между градовете и селата – всеки четвърти градски дом е топлофициран или газифициран, докато само 1.8% от селските жилища са вързани към мрежа за отопление.
Вестник СЕГА


image0 (9K)