„АстраЗенека“: Проучване в САЩ показа 79 процента ефективност на ваксината ни

Ваксината срещу коронавирус COVID-19 на „АстраЗенека“ (AstraZeneca) и Оксфордския университет е показала 79 процента ефективност при предотвратяване на симптоматични заболявания от коронавирус и 100% ефективност срещу тежко или критично заболяване и хоспитализация.

Това обявиха от фармацевтичната компания „АстраЗенка“, цитирайки междинни резултати от „Фаза 3“ на голямо изпитване на ваксината в САЩ, предава агенция „Ройтерс“.

Проучването също така показало, че ваксината е с малко по-висока ефективност – 80 процента, при хората на възраст над 65 години.

Пези миналата седмица редица страни от Европейския съюз, след които и България, възобновиха употребата на тази ваксина. Това стана факт, след като Европейската агенция по лекарствата (EMA) и Световната здравна организация (СЗО) обвиха, че ползите от ваксинация с препарата на „АстраЗенка“ надвишават рисковете, свързани със съобщения за образуване на кръвни съсиреци след нейното поставяне.

„АстраЗенека“ обяви, че „независим комитет по безопасност е направил специфичен преглед“ – по време на американското проучване, на кръвните съсиреци, както и на мозъчно-венозната синусова тромбоза (CVST), която е изключително рядък кръвен съсирек в мозъка. В него е участвал и независим невролог.

Фармацевтичната компания посочи, че тази независима комисия „не е открила повишен риск от тромбоза или събития, характеризиращи се с тромбоза“, сред 21 583 участници, получили поне една доза от ваксината.

„Специфичното търсене на случаи на мозъчно-венозната синусова тромбоза не е открило подобни събития в това проучване“, подчертава „АстраЗенека“.

 

 

 


image0 (9K)