Протест в Сърбия заради затягането на мерките срещу COVID-19. Демонстранти нахлуха в парламента

Протестиращи в Белград

Над хиляда души се събраха на протест в сръбската столица Белград заради новото затягане на мерките срещу COVID-19, съобщи Ройтерс. Група демонстранти нахлу в сръбския парламент в четвъртък вечерта. Стигна се до сблъсъци със силите на реда.

Протестът започна, след като президентът Александър Вучич обяви в четвъртък вечерта затягане на противоепидемичните мерки, включително затваряне на Белград през почивните дни. Като причина за налагането на ограниченията той посочи увеличаващия се брой случаи на коронавирус в страната.

Сблъсък между протестиращи и полиция на входа на парламента в Белград

След изявлението на президента над хиляда души се събраха на централния площад в Белград с искане за оставката на Вучич. Около 22 часа местно време малка част от протестиращите проби полицейския кордон и нахлу в сградата на парламента. Полицията ги изтласка обратно на улицата. Оператор на Ройтерс е видял полицията да използва сълзотворен газ срещу хората на улицата.

Новите мерки, срещу които хората протестират, включват забрана за събиране на повече от петима души и на закрито, и на открито, полицейски час от петък до понеделник и блокиране на столицата Белград.

Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 в Сърбия е 16 168. 330 са починали. Активните случаи в страната на 7 юли са малко под 3000. 110 пациенти са в критично състояние.

Във вторник беше съобщено за 13 починали от коронавируса в Сърбия през последните 24 часа. Новите потвърдени случаи бяха 299. Заради високия брой нови случаи Гърция забрани влизането на сърби на своя територия.

В изявлението си президентът Вучич каза, че всички болници в столицата са почти пълни. „Особено в Белград ситуацията е критична, числата (там) са много лоши.“

Критиците на Вучич и правителството смятат, че вината за увеличаването на случаите е тяхна и посочват, че хората не трябва да плащат цената на ново затваряне на икономиката. Опозиционери отбелязват, че Сърбия е свалила мерките рано, а през юни са проведени избори. По време на кампанията управляващата Сръбска прогресивна партия на Вучич организира митинги, на които хората не носеха маски и не спазваха дистанция, пише Ройтерс.

Сблъсък между полиция и протестиращи на площада пред парламента в Белград

Част от ръководството на управляващата партия, включително съветник на президента, се зарази при празненството по случай победата на изборите. То беше проведено на закрито, а политиците не носеха маски.

Според опозиционни партии, част от които бойкотираха изборите, Вучич използва противоепидемичните мерки, за да укрепи властта си.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)